Decizie importantă în UE: Fonduri europene acordate doar dacă se respectă statul de drept

țări membre UE
Foto: GregMontani / pixabay.com

Parlamentul și Consiliul UE au ajuns la un acord în ceea ce privește un mecanism prin care se condiționează, odată cu următorul buget multianual, pentru perioada 2021 – 2027, acordarea fondurilor europene pe baza respectării statului de drept.

„Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE au ajuns la un acord istoric pentru UE. Am reuşit să obţinem condiţionarea fondurilor UE de respectarea statului de drept în ţările membre. Scopul nostru era un mecanism eficient, iar acum l-am îndeplinit”, a scris eurodeputatul finlandez Petri Servamaa, unul dintre raportorii PE în această chestiune. 

Într-un comunicat de presă, Servamaa transmite că nu s-au făcut compromisuri cu privire la valori: „ne-am asigurat că statul de drept este văzut în contextul tuturor valorilor UE consacrate în tratate, precum independența sistemului judiciar. Fiecare încălcare a statului de drept va fi acoperită de mecanism, de la încălcări individuale la încălcări sistemice sau recurente pentru care nu a existat până acum niciun mecanism”.

Co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial, din Spania, spune că s-a obținut un sistem puternic, care să garanteze protecția.

Pentru noi a fost vital ca beneficiarii finali să nu fie pedepsiți pentru faptele greșite ale guvernelor lor și să primească în continuare fonduri care le-au fost promise și pe care se bazează, chiar și după declanșarea mecanismului de condiționalitate. Putem spune cu mândrie că am obținut un sistem puternic care să le garanteze protecția ”, a spus co-raportorul Eider Gardiazabal Rubial (S&D, Spania).

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.