Decizie fără precedent: România a fost exclusă din concursul Eurovision 2016

România a fost exclusă de la Eurovision 2016 din cauza unor datorii acumulate în ultimii opt ani la European Broadcasting Union (EBU) de către TVR.

Potrivit EBU, România a fost exclusă de la Eurovision 2016 pentru o datorie de 16 milioane de franci elvețieni. Organizația europeană a dat un termen limită de plată pentru 20 aprilie, însă acesta nu a fost respectat.

„Este regretabil că am fost nevoiţi să luăm o astfel de decizie. Suntem dezamăgiţi că toate doate demersurile noastre către Guvernul român pentru a rezolva această problemă au rămas fără răspuns. Recent, EBU a fost informată de către Ministerul de Finanţe că TVR va intra în procedură de insolvenţă, ceea ce ar duce la o restructurare masivă a întregului post.

EBU este o asociaţie non-profit care reprezintă 73 de posturi de televiziune din 56 de ţări. Actualele datiorii ale TVR pun în pericol stabilitatea financiară a Uniunii”, a declarat Ingrid Deltenre, director general al EBU.

EBU spune că datoriile postului public sunt din ianuarie 2007. Pentru ca România să fie exclusă de la Eurovision, ar fi trebuit plătită o tranșă de 10 milioane de franci elvețieni până pe 20 aprilie. Concursul Eurovision se va desfășura la Stockholm, Suedia, pe 10, 12 și 14 mai. România ar fi trebuit să participe în a doua semifinală a concursului, de pe 12 mai.

EBU (Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune) este cea mai mare asociaţie a difuzorilor publici din lume, care promovează cooperarea între organizaţiile de radio şi televiziune, facilitând schimburile de conţinut audiovizual.

România a fost exlusă de la Eurovision. În pericol sunt și alte transmisiuni

Potrivit Paginademedia.ro, TVR a mai contractat, pentru anul acest și următorii, prin intermediul EBU și preliminariile CM de fotbal 2018, toate meciurile Naţionalei; următoarele două ediții ale Campionatului Mondial de Fotbal şi ale Cupei Confederațiilor,
Campionatul European de înot, Campionatul European de canotaj, Campionatul European gimnastică artistică şi ritmică.

Pe 16 aprilie, TVR a anunțat că TVR a solicitat înţelegere şi toleranţă faţă da situaţia sa financiară dezastruoasă, lucru înţeles de EBU – care până acum a amânat măsurile drastice.

„Comitetul Director al SRTv şi directorul general interimar au făcut toate demersurile necesare pentru a amâna cât mai mult acest moment, dar EBU doreşte o comunicare şi o garanţie de la statul român şi reprezentanţii acestuia că banii vor fi plătiţi şi că TVR va continua să existe şi să îşi desfăşoare activitatea. EBU subliniază că celelalte ţări membre nu au nicio vină pentru a suporta paguba produsă de neplata datoriilor Românie”, se arăta în comunicatul TVR.