Decizie CCR: Legea lui Dragnea care cere repatrierea aurului e constituțională

Foto: Pagina de Facebook Liviu Dragnea

Judecătorii Curții Constituționale au decis respingerea sesizării semnate de PNL și USR referitoare la proiectul legislativ de repatriere a aurului. Legea a fost inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae.

Mai mulți parlamentari de la PNL și USR au reclamat că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene și au fost încălcate astfel obligațiile asumate de România prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene și alte norme europene obligatorii.

„Obligatia consultării Băncii Centrale Europene în legătură cu orice amendament care urmează a fi adus Statutului băncii centrale naţionale a fost stabilită prin art. 127 alin. (4) al TFUE care prevede că BCE trebuie consultată cu privire la orice act al Uniunii propus în domeniile care ţin de competenţele sale, precum şi de autorităţile naţionale, cu privire la orice proiect de reglementare în domeniile care sunt de competenţa sa, dar în limitele şi în condiţiile stabilite de Consiliu, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 129 alineatul (4). În domeniile care ţin de competenţele sale, BCE poate prezenta avize respectivelor instituţii, organe, oficii sau agenţii ale Uniunii sau autorităţilor naţionale”, arată partidele de Opoziţie în textul sesizării.

Liderul liberalilor, Ludovic Orban, a declarat că PSD-iștii au interese ascunse cu privire la folosirea aurului. „Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României – o să facem ghiuluri şi inele –  asta a declarat domnul Bădălău. Și noi nu vrem ca aurul din rezerva naţională a României să încapă pe mâinile lui Bădălău, Vâlcov, Dragnea, ca băieţii ăştia să facă ce vor cu acest aur, eventual să-l transforme, aşa cum a declarat domnul Bădălău, în ghiuluri şi inele”, a afirmat președintele liberalilor, Ludovic Orban.

Legea a fost adoptată în luna aprilie și prevede ca 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate să fie depozitat în țară. Rezervele de aur ale României, aproape 103,7 tone, reprezintă între 9 și 10% din rezervele internaționale ale țării. Circa 60% din cantitatea de aur este depozitată la Banca Angliei, dar care nu poate efectua niciun fel de operațiuni pentru că este în custodia BNR.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.