Tudorel Toader cere revocarea din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Tudorel Toader FOTO: Gov.ro

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, cere revocarea din funcție a procurorului-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

„Pentru aceste acte și fapte de netolerat într-un stat de drept, declanșez procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA”, a spus el.

Tudorel Toader a acuzat-o pe Laura Codruța Kovesi de „implicare în anchetele altor procurori” și de „comportament excesiv de autoritar”.

Tudorel Toader a mai spus că DNA a prioritizat dosarele în funcție de impactul mediatic, ceea ce nu este legal: „Am remarcat comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar deontologiei”. El a vorbit și de comportament „sfidător”.

El a acuzat și neimplicarea lui Kovesi în eliminarea comportamentelor abuzive ale altor procurori: „El [procurorul Negulescu – n.r.] a fost lăudat, apreciat, el și unitatea din care face parte [DNA Pahova – n.r.], în loc să fie luate măsuri [să se afle -n.r.] dacă e adevărat sau nu. Există obligația minimală să afli dacă e adevărat sau nu și nu să îl lauzi”.

„DNA nu se identifică cu procurorul său șef. Nimeni nu este mai presus de lege. Lucrurile bune nu le justifică pe cele rele. Trebuie să dezvoltăm ceea ce este bun, trebuie să eliminăm ceea ce este rău”, a spus el.

Decizia lui Toader în privința DNA – Vedeți mai jos toate declarațiile ministrului:

Ministrul a început prin a spune că raportul „este cuprinzător” și că are un număr de 36 de pagini.

GreatNews v-a ținut la curent cu cele mai importante declarații ale ministrului Justiției, Tudorel Toader, referitoare la DNA.

„Avem o justiție. Unii spun că este bună, alții că e rea. Justiția trebuie să fie bună, nu și rea”, și-a început Toader informarea de presă.

„Am analizat organizarea, eficiența, comportamentul, comunicarea, aptitudinile manageriale referitoare la procuroul șef al DNA în perioada februarie 2017 – februarie 2018”, a spus Tudorel Toader.

„Concluziile sunt fundamentate pe un număr de 20 de puncte ce reprezintă 20 de categorii de acte și fapte menționate în raport în perioada februarie 2017 – februarie 2018”, a continuat el.

Decizia lui Toader în privința DNA

Iată declarațiile sale:

* Tudorel Toader o acuză pe Laura Codruța Kovesi de „implicare în anchetele altor procurori” și de „comportament excesiv de autoritar”. „Personal, a supravegheat ancheta desfășurată de proccurori în legătură cu OUG 13. Pun ghilimele și citez [din Kovesi – n.r.]: „Eu mi-am asumat acest dosar alături de dl pocuror X și Y. N-au făcut un milimetru la stânga sau la dreapta fără ca eu să spun „Da”. Se observă implicarea în ancheta altui procuror, ceea ce legea interzice”.

* Tudorel Toader a mai spus că DNA a prioritizat dosarele în funcție de impactul mediatic, ceea ce nu este legal.

* „Am remarcat comportamentul excesiv de autoritar, discreționar, contrar deontologiei”.

* Neimplicarea lui Kovesi în eliminarea comportamentelor abuzive ale altor procurori. El [procurorul Negulescu – n.r.]a fost lăudat, apreciat, el și unitatea din care face parte [DNA Prahova – n.r.], în loc să fie luate măsuri [să se afle -n.r.] dacă e adevărat sau nu. Există obligația minimală să afli dacă e adevărat sau nu și nu să îl lauzi.

* Tergiversarea unor dosare (exemplu: Microsoft)

* Falsificarea transcrierii unor convorbiri telefonice. Înregistrarea are un conținut, transcripul altul. „Instanța a stabilit neconcordanța între ce se aude și ce se transcrie”, a spus Tudorel Toader, dar nu a spus la ce anume se referea exact.

* Procuroarea șef a DNA a obstrucționat activitatea Inspecției Judiciare

* Toader a criticat-o pe Kovesi pentru că a oferit interviuri la BBC și CNN în care vorbit despre corupția din România, exprimându-și îngrijorarea că politicienii și oamenii de afaceri corupți vor să desființeze DNA. În plus, Toader s-a arătat nemulțumit că „au fost exprimate critici vehemente cu privire la unele propuneri de modificare legislativă, dovedite ca fiind constituționale. Afirmațiile au afectat imaginea României”.

* Încercarea de a obține condamnări cu orice preț. S-a afirmat că trebuie să ajungem la miniștri. Ministrul a spus că afirmațiile referitoare la o „decapare la vârf” sunt contrare oricărui stat de drept.

Ziua anunțului. Decizia lui Toader în privința DNA

* E o situație fără precedent a raporturilor dintre autoritățile publice. Într-un singur an de zile, în 2017, au fost înregistrate 3 conflicte juridice de natură constituțională, conflicte în care DNA, prin conducerea acesteia, a fost chemată în fața instanței de contencios constituțional.

* Din 3 conflicte în care CCR a circumstanțiat în mod ferm competența DNA, în 2 dintre acestea a sancționat comportamentul lipsit de loialitate, neconstituțional, din partea procurorului șef al DNA.

* Constatarea unui singur conflict nu are dreptul de a-l revoca pe cel care a produs conflictul. Conduitele contrare Constituției pot fi corectate, spuneam în martie 2017. Concluziile sunt diferite atunci când încălcările Constituției devin sistematice.

* În mai puțin de jumătate de an, DNA, prin conducerea acesteia, a fost chemată iar în fata CCR pentru încă două conflicte de natură constituțională. Așadar, 3 conflicte de natură constituțională într-un an. În 2 cazuri Curtea a constatat încălcarea Constituției de către DNA. CCR a decis că DNA nu poate ancheta oportunitatea unui hotărâri de Guvern (este vorba despre OUG 13 – n.r.).

* Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a spus că, la acea dată, CCR a stabilit că s-a încălcat separația puterilor în stat, Guvernul fiind blocat în activitatea sa de legiuitor. „DNA și-a arogat o competență pe care nu o posedă. DNA nu poate verifica un act normativ”, a spus Toader.

* Tudorel Toader a amintit și că Laura Codruța Kovesi a refuzat să se prezinte în fața comisiei de anchetă din Parlament, menită să investigheze alegerile din anul 2009. Prin refuzul de prezentare, Curtea Constituțională a constatat că s-a creat un blocaj în activitatea comisiei de anchetă. Astfel, a fost încălcată autoritatea Parlamentului, a arătat el.

Decizia lui Toader în privința DNA, prezentată azi

Ministrul Justiției a venit astăzi în fața jurnaliștilor pentru a prezenta „raportul privind activitatea managerială la DNA”.

Decizia de revocare, preferată de mulți lideri din PSD și ALDE, depinde însă de președintele Klaus Iohannis. Ultimul cuvânt îl are președintele Klaus Iohannis, care a spus că nu vede motive de schimbare a Laurei Codruța Kovesi din funcție.

Decizia lui Toader în privința DNA este așteptată de săptămâna trecută. Ministrul a fost nevoit să-și întrerupă o vizită în Japonia, după ce a fost chemat în țară de premierul Viorica Dăncilă.

Au fost mai multe reacții publice negative la adresa șefei DNA ale liderilor PSD și ALDE, după ce au fost lansate mai multe acuzații de frații Vlad și Andreea Cosma la adresa unor procurori anticorupție de la secția din Ploiești. De asemenea, la Antena 3 și România TV au fost prezentate mai multe înregistrări audio, despre care Vlad Cosma spune că demonstrează mai multe abuzuri.

Timp de mai multe zile, la cele două televiziuni au continuat atacurile la adresa șefei DNA. Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Simona Marcu, a solicitat Inspecției Judiciare să efectueze verificări cu privire la această situație.

Decizia lui Toader în privința DNA: „Raportul va conține o măsură”

A doua zi după ce a început scandalul, ministrul Justiţiei a declarat, referindu-se la acuzaţiile vizând DNA, că nu sesizează Inspecţia Judiciară pentru că ar însemnă o întârziere, spunând că are ca variante să prezinte oricând raportul privind DNA sau să prezinte în Parlament raportul privind Ministerul Public, conform legii. Decizia lui Toader în privința DNA va cuprinde și „o măsură”.

„Nu voi sesiza Inspecţia Judiciară. Consider că la acest moment nu mai e necesară sesizarea, pentru că, dacă aş sesiza, ar trebui să aştept rezultatele verificării. Au ieşit multe la iveală. Dacă lucrurile aşa stau, este bine ca românii să cunoască adevărata faţă a modului în care uneori se face activitatea de urmărire penală, să vadă modul în care se respectă prezumţia de nevinovăţie.

Am raportul privind DNA şi îl pot prezenta oricând. Există şi varianta prezentării în plenul Parlamentului a unui raport de sinteză privind activitatea Minsiterului Public. Voi vedea care este varianta cea mai recomandată şi completă, şi rapidă“, a declarat Toader, la Antena 3.

Cele mai recente declarații din PSD, înainte de decizia lui Toader în privința DNA: „Fă naibii ce scrie acolo!”

La începutul săptămânii, întrebat dacă este mulțumit de activitatea ministrului Justiției, liderul PSD, Liviu Dragnea, a spus că „da”. Miercuri, după ședința Biroului Permanent Național al PSD, Dragnea a spus că așteaptă ca ministrul Justiției „să nu se facă de râs”.

Mult mai tranșant cu privire la decizia lui Toader în privința DNA a fost secretarul general al PSD, Codrin Ștefănescu, care a spus că nu are „nici cea mai mică speranță, statul s-a pierdut”. Trebuie reamintit că a doua zi după debutul scandalului, Ștefănescu cerea ferm pe scările sediului central PSD: „Tudorele, fă ceva!”.

„În orice țară europeană, oriunde, dacă acele dezvăluiri aveau loc, în noaptea respectivă, organele de stat își făceau datoria. Sigilau totul și ieșeau cu un raport pentru popor. (…) Au trecut zece zile. În fiecare zi posturile TV au arătat unei națiuni înmărmurite lucruri ce depășesc orice imaginație și nu s-a întâmplat nimic. Sperăm că joi se va întâmpla marea minune”, a declarat Codrin Ștefănescu, la RTV.

Apoi a venit și cu o cerere pentru Tudorel Toader: „Fă-ți pur și simplu, domnul Tudorel, datoria, prin fișa postului! Ai o fișă a postului, citește-o și fă naibii ce scrie acolo!”.

Tăriceanu, înainte de decizia lui Toader în privința DNA: „Nu înțeleg atitudinea președintelui”

Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, i-a criticat, în urmă cu două zile, pe Laura Codruța Kovesi și președintele Klaus Iohannis în Comisia de Control al SRI. Despre șefa DNA a spus că este obligată să se prezinte în fața comisilor parlamentare, făcând referire la faptul că Laura Codruța Kovesi a preferat să transmită un răspuns în scris comisiei care a anchetat alegerile prezidențiale din 2009.

„Dacă șefa DNA crede că este mai presus de lege denotă un comportament și o atitudine pe care eu nu pot să le accept. Prezența mea la Comisie arată că toți trebuie să ne prezentăm la comisiile parlamentare, indiferent de funcția pe care o deținem”, a spus Tăriceanu.

Președintele Senatului l-a criticat dur pe Klaus Iohannis pentru faptul că a dat credit total DNA, în ciuda scandalurilor din spațiul public.

”Nu înțeleg atitudinea președintelui României care refuză să accepte aceste realități. Avem cu toții beneficiul îndoielii, de aceea nu înțeleg de ce președintele României a preferat să dea credit total instituției DNA. Avem cazul procurorului Negulescu, care a fost exlcus deja din magistratură, există și alte scandaluri și cred că atunci când lucrurile nu funcționează într-un anumit domeniu, atunci trebuie făcute corecturi”, a mai spus Tăriceanu.

Laura Codruța Kovesi: „Nu am niciun motiv să-mi dau demisia”

Săptămâna trecută, Laura Codruța Kovesi a făcut o conferință de presă pentru a lămuri acuzațiile. „Nu cred că acest atac este întâmplator, asistăm la un festival disperat al inculpaţilor, în care inculpaţii spun părţi de adevăr. Aici nu este vorba despre Kovesi sau despre procurorul şef al DNA. DNA nu este un om, este o instituţie şi cred în acest lucru. Acest atac nu este despre Kovesi, ci despre procurorii care şi-au făcut treaba şi vizează îngenuncherea poporului român”, a declarat Kovesi.

De asemenea, șefa DNA a spus că nu-și dă demisia. „Nu am niciun motiv să îmi dau demisia. Am respectat legea în tot ce am făcut”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la conferința de presă, întrebată dacă va demisiona.

Ea a spus că justiţia este sub un asalt de peste un an de zile. „Dacă ne uităm cine ne atacă vedem – inculpaţi, oameni care au bani şi resurse şi care doresc să decredibilizeze actul de justitie şi să duca în derizoriu faptele de corupţie”, a spus procurorul-șef al DNA.

Procurorul general: „Nu există niciun motiv de revocare”

Procurorul general, Augustin Lazăr, a declarat la RFI că nu vede motive pentru o revocare a șefei DNA. „Trebuie să ştim că în acest context intern sensibil privind modificarea legilor justiţiei, privind apropierea de finalizare a unor dosare importante, care privesc persoane cu activitate publică, mai ales DNA, dar şi DIICOT sunt structuri expuse şi care sunt cele criticate, mai ales prin conducătorii lor. Nu există niciun fel de motiv întemeiat de revocare a procurorului şef DNA, care lucrează în mod clar în cadrul legii”, a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a mai spus că „inculpaţi cu resurse, persoane care au resurse materiale considerabile şi care sunt chemate să răspundă pentru faptele lor, au capacitatea de a se exprima public prin show-uri tv, prin care doresc să producă o anumită emoţie şi să influenţeze oarecum pe cei care ar trebui să soluţioneze dosarele”.

Klaus Iohannis: „Nu văd motive pentru revocare”

Președintele Klaus Iohannis a declarat, săptămâna trecută, că nu vede, „momentan”, motive pentru revocarea șefei DNA.

„Revocarea constat că este o preocupare intensă în spaţiul public. Momentan, sincer, nu văd motive de revocare, dar s-ar putea să existe unele pe care nu le cunosc eu şi pe care le cunoaşte ministrul Justiţiei. În acest caz, cu siguranţă domnul ministru va veni extrem, extrem de bine documentat dacă ar solicita aşa ceva.

Acum, nu cunosc motive de revocare. (…) M-ar surprinde, ca aşa, cvasi peste noapte, să apară motive serioase şi bine fundamentate pentru o ipotetică solicitare de revocare”, a declarat președintele la Cotroceni.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version