Decizia judecătorilor: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Traian Băsescu foto: Facebook Traian Băsescu

Judecătorii Curții de Apel București au admis vineri acțiunea Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Fostei Securități și a constatat calitatea de colaborator al Securității pe care a avut-o Traian Băsescu, fost președinte al României. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată.

„Niciodată n-am ştiut că mi s-a dat un nume conspirativ. Abia când mi s-au dat cele două note, colonelul Tudor mi-a zis: Semnează Petrov. Niciodată nu mi s-a dat un nume conspirativ. Eu nu am ştiut că contrainformaţiile militare reprezintă Securitatea. Eu abia dupa Revoluţie am aflat de legatura contrainformaţilor militare.

Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forţelor navale, așa scrie şi pe frontispiciu. Rapoartele mele au fost depuse la companie nu la Securitate şi sunt semnate „Căpitan Traian Băsescu”. Daca eram colaborator, trebuiau semnate tot cu Petrov.”, a spus Traian Băsescu în faţa instanţei, la termenul din 5 septembrie.

Traian Băsescu a mai spus atunci că pseudonimul Petrov apare doar pe cele două note. De asemenea, fostul președinte a mai spus că se întâlnea și cu tineri străini în timpul studenției.

„Vara, ne întâlneam cu studente din tabăra Nord, unde veneau şi studente din Cehoslovachia. (…) Un lucru vreau să fie foarte clar – noi eram pregătiţi în institut pentru a lucra cu străinii.

Secţia comercială a Institutului de Marină era o secţie în care studenţii erau familiarizaţi şi pregătiți pentru contacte cu străinii din punct de vedere comercial. (…) În al doilea rând, datorită acestei atmosfere legate de studenţi, noi ne întâlneam cu studenţii cehi fără să ne ascundem.

Niciodată nu am considerat că relaţiile cu tinerii cehi sunt relaţii care pot fi condamnate. Deci, mi-aş permite să subliniez – nu ne ascundeam, pentru că nimeni nu ne interzicea. (…) Nu exista ideea de a nu intra în contact cu străinii, că nu ştiu ce secret devoalam. N-am nicio reţinere să spun nici acum că m-am întâlnit cu cehi. CNSAS, dacă m-ar fi ascultat, cred că am fi lămurit multe lucruri”, a declarat acesta.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.