Prima decizie a Curții Constituționale cu privire la Legile justiției

curtea constituțională motivarea CCR
Foto: ccr.ro

Curtea Constituțională a dat astăzi o primă decizie în privința Legilor justiției, ale căror modificări votate în Parlament au fost atacate la CCR atât de unii magistrați, cât și de opoziție. De asemenea, zeci de mii de români au ieșit în stradă în ultimele săptămâni pentru a protesta împotriva modificărilor, acuzând PSD că încearcă să preia controlul asupra puterii judecătorești.

Cea mai importantă decizie luată de Curtea Constituțională astăzi, 23 ianuarie, este cea referitoare la anchetarea magistraților.

Mai exact, CCR a decis că înfiinţarea secţiei speciale care anchetează magistrați (procurori, judecători) este constituțională, relatează postul de televiziune Digi24.

Pe de altă parte, Curtea Constituțională a decis că Legea privind organizarea judecătorească se va întoarce în Parlament pentru corecţii.

În ceea ce privește deciziile referitoare la statutul magistraţilor şi organizarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), acestea au fost amânate.

„Dosarele care vizează statutul magistraților și organizarea CSM le-am amânat pe 30 ianuarie, iar cel cu privire la organizarea judecătorească – am dat o decizie. Decizia constă în respingerea obiecțiilor de neconstituționalitate extrinseci care vizau modul de constituire a comisiei parlamentare. Am admis 4 puncte din textele concrete pe care le-au criticat autorii”, a declarat Valer Dorneanu, președintele CCR, citat de Digi24.

Președintele CCR, Valer Dorneanu, nu a precizat exact la ce anume se referă cele patru puncte din solicitarea Înaltei Curți de Casație și Justiție care au fost admise. Cele 4 obiecții au fost aduse cu privire la Legea 304/2004 referitoare la organizarea judiciară.

Acum, Legea privind organizarea judecătorească va fi retrimisă la Parlament, unde trebuie modificată și votată din nou.

CCR a respins, de asemenea, solicitarea PNL privind sesizarea Comisiei de la Veneția pentru un aviz pe legile justiției, mai notează Digi24.

Ce este noua secție care va investiga magistrați?

Această secție specială care va investiga magistrați va fi înființată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Secția care va investiga infracțiunile din justiție va avea maximum 20 de posturi, dintre care 8 posturi de procuror. Procurorii care vor activa în noua secție vor obține postul prin concurs. Iar procurorul-șef al secției care va investiga infracțiunile din justiție va fi numit și revocat de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Curtea Constituțională urmează să își motiveze decizia în zilele următoare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.