De unde vine numele stațiunii Mamaia. Legătura cu peninsula Crimeea

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

FOTO: Ionuț Fantaziu/GreatNews

Stațiunea Mamaia a început să devină o atracție atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini din anii 1970.

Însă localitatea Mamaia este mult mai veche. Prima atestare este din anul 1779, când francezul Alexandru Launnay, călător prin Dobrogea, scrie despre popasul „Mammay”.

De asemenea, potrivit adevarul.ro, pe o hartă rusească din 1855 apare Mamakioi. Istoricul Nicolae Iorga crede că Mamaia este un nume de origine tătărească, după hanul Mamai al Crimeii.

În 1878, după revenirea Dobrogei sub administrație românească, după mai bine de 400 de ani de stăpânire otomană, Regele Carol I avea planuri pentru regiune.

În 1906, oficialitățile au fost chemate să inaugureze băile de la Mamaia. Apoi, mai târziu, Regina Maria și-a făcut o reședință de vară în Mamaia, după planurile unui arhitect italian, Mario Stoppa.

După câțiva ani alege Balcicul, din Bulgaria de astăzi și donează castelul de la Mamaia nurorii sale, principesa Elena, soția lui Carol al II-lea.

O altă legendă spune că Mamaia a fost o moldoveancă, soția unui viteaz român omorât de turci în luptele ce se dădeau în acele vremuri tulburi pe teritoriul Dobrogei.

Luând exemplul soțului ei, femeia din Moldova s-a luptat și ea cu ienicerii și spahiii sultanului, până când a fost prinsă și luată roabă de către pașa din Silistra, împreună cu fiica ei, Constantina.

Acest pașă însă, impresionat de vitejia româncei, i-a construit o casă pe malul mării, i-a lăsat bani și multe slugi de neam moldovenesc, pentru a se înțelege cu ei, lăsând-o pe femeie să trăiască acolo în liniște.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version