De la clasicul birou, la hub multifuncțional: facilități care pot asigura un astfel de mediu de lucru

Printre mediile care au resimțit cel mai intens efectele generate de criza sanitară din ultimii doi ani s-a numărat și cel de business. Marile companii s-au văzut nevoite să își relocheze forța de muncă în cel mai puțin probabil decor: locuința personală a celor din departamente. Realitatea post-pandemică, însă, nu este așa cum ne-o imaginam cu toții la debutul crizei. Astăzi, realizăm mai mult ca oricând importanța unui birou în care să putem colabora în timp real cu vechii noștri colegi, însă protejați, în acord cu noile provocări. Mai putem vorbi, așadar, despre un simplu spațiu de lucru? Din fericire, tehnologia aduce o viziune optimistă asupra viitorului imediat.

O perspectivă colaborativă

După mai mult de 24 de luni în care s-au dezvățat de activitatea tipică a unui birou angajații din diferite domenii precum banking, audit, programare, SEO sau din industriile creative simt nevoia de a se reconecta. Este o tendință umană firească, iar un apel video nu poate înlocui la nesfârșit conversația de dimineață, de la cafea, sau micile pauze, pe care cu toții ni le îngăduiam, de la activitatea din birou.

Acesta este motivul pentru care administratorii clădirilor de birouri trebuie să ia în calcul adoptarea unui tip de amenajare a spațiilor de lucru, respectiv un design interior care să stimuleze deopotrivă munca, dar cu un accent mai mare pe dimensiunea umană a activităților. 

Vorbim aici despre incinte cu spații delimitate mai clar, în care colegii de departament să poată face co-working, pe parcursul proiectelor comune, pe care altădată le-ar fi rezolvat printr-un ping-pong de e-mailuri. Sarcinile de lucru individuale pot fi ajutate de gândirea unor spații modulare, care să creeze o izolare temporară de restul echipei, respectiv de cabinele izolate fonic. În orice caz, este timpul să uităm de vechiul și obositorul open space. 

Un mediu de lucru sănătos

Vorbim despre necesitatea de a lucra îndeaproape, cu fiecare dintre colegii implicați într-un anumit proiect, dar putem ignora riscurile ridicate de agenții patogeni? După experiența ultimilor doi ani, cu siguranță nu. Acesta este motivul pentru care sănătata clădirilor de birouri preocupă, deja, un număr tot mai mare dintre angajați. Cei mai sceptici dintre ei amână revenirea la birou, cu toate că își doresc ca viața profesională să le reintre în normal. 

Un birou cu o ambianță primitoare este atractiv, dar unul în care sănătatea angajaților este garantată de un calificativ de siguranță sanitară devine vital în contextul actual. IMMUNE Building Standard™, setul open source de soluții tehnice care adaptează parcurile și clădirile de birouri la nevoile cauzate de noua normalitate, poate fi soluția optimă. La inițiativa Genesis Property, a fost mobilizată o echipă formată din 20 de experți în sănătate, care a pus la punct 135 măsuri pentru o contracarare eficientă a unei palete largi de amenințări patogene.

Printre măsurile care garantează că o clădire de birouri poate obține calificativul Strong, Powerful sau Resilient se numără deschiderea ușilor fără atingere, pe bază de senzori, butoanele cu autocurățare, sistemele de purificare cu UV amplasate în lifturi, senzorii pentru monitorizarea calității aerului, echipamentele de ionizare a aerului și senzorii pentru controlul umidității și pentru monitorizarea temperaturii, respectiv a concentrației de CO2

Beneficii pentru psihic

Treptat, vom ajunge la o realitate similară cu cea de dinaintea pandemiei: vom petrece la birou mai mult timp decât cu fiecare membru al familiei în parte. Vom conștientiza, din nou, importanța unui mediu de lucru cu un impact minimal asupra stării de bine, din punctul de vedere al echilibrului dintre job și viața personală. Managerii cu viziune vor dovedi că au învățat o lecție importantă în acești doi ani.

Este momentul ca angajații să simtă beneficiile unei mai mari flexibilității în privința programului de lucru, priorităților personale și timpului necesar rezolvării unor posibile probleme de sănătate. Fidelitatea față de o organizație se construiește, în definitiv, și prin certitudinea că fiecare dintre membrii acesteia contează în orice moment, nu doar atunci când trebuie să se facă util.

Nu în ultimul rând, să nu uităm că biroul necesită și spații pentru deconectare și că nu trebuie să ignorăm nevoia de a ne reîncărca periodic bateriile. Un spațiu de lucru realizat în noile condiții nu poate fi conceput fără o zonă recreațională, care să-i reconecteze pe angajați la propria persoană, mai ales în momentele cu vârf de sarcină. La aceasta se poate adăuga o nouă abordare, legată de decor. Este momentul ca pereții albi să primească lucrări de artă, mobilierul să fie colorat mai viu, iar plantele de interior să cucerească spațiile anoste. 

Cu o umanizare a spațiilor, cu adoptarea conceptului de clădire sănătoasă și cu modificări ambientale substanțiale, viața la birou poate redeveni firească. Acestea sunt cele trei direcții sub care putem gândi nenumărate beneficii pe termen lung.

Credit foto: Shutterstock