De la ce vârstă au copiii nevoie de certificat verde COVID

FOTO: pedro_wroclaw/Pixabay.com
FOTO: pedro_wroclaw/Pixabay.com

În localitățile în care incidența cazurilor COVID-19 trece de 3 la 1.000 de locuitori mai pot avea acces în restaurante, baruri, spectacole, la piscină sau evenimente private precum nunți și botezuri, doar cei cu certificatul verde COVID, care atestă testarea sau trecerea prin boală.

Persoanele nevaccinate și cele care nu au trecut prin boală, precum și copiii peste 12 ani, care nu se pot vaccina, au alternativa testării – RT-PCR sau test rapid antigen – pentru a descărca certificatul. Certificatul poate fi descărcat în cel mult 48 de ore de la testul rapid antigen și în cel mult 72 de ore de la testul PCR.

Singurii exceptați de la prezentarea certificatului verde COVID la intrarea în restaurant, săli de spectacole sau la evenimente private au fost inițial copiii cu vârste de până în 6 ani, dar apoi li s-au adăugat și copii cu vârste între 6 și 11 ani.

Testele rapide cumpărate din farmacie și prelucrate acasă nu sunt recunoscute, deoarece pentru eliberarea certificatului COVID este necesar un test prelucrat de personal medical, într-o clinică sau laborator medical.

Prețul unui test rapid este extrem de variat, cum se întâmplă de obicei și la analize de sânge, de exemplu. Prețul testul rapid COVID pornește de la 50-60 de lei și poate ajunge la 150-180 de lei, în clinicile din România, în timp ce prețul unui test RT-PCR variază între 200-400 de lei.

În județele/localitățile în care incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori și mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori se instituie o serie de norme pentru desfășurarea activităților, permise doar cu participarea următoarelor categorii de persoane:
  • vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare;
  • care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore;
  • care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.
Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.