De la anul se plătește o garanție pentru fiecare sticlă și doză. Cât e taxa și cum se poate recupera

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Pentru PET-uri, doze de aluminiu, dar și sticle reutilizabile de bere suc sau apă se va percepe de anul viitor o garanție. Acest sistem de garanție, stabilit printr-o lege pusă în dezbatere publică de Ministerul Mediului, presupune că de fiecare dată când veți cumpăra o sticlă de bere sau o doză trebuie să achitați cu 50 de bani mai mult. Suma este o garanție de reciclare.

După ce goliți conținutul trebuie să spălați ambalajul respectiv și îl duceți înapoi la magazin, unde primiți înapoi cei 50 de bani pe care i-ați achitat.

România este la coada țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește reciclarea deșeurilor municipale. Mai exact, țara noastră este pe locul 26 din cele 27 de țări membre ale Uniuni Europene. Rata de deșeuri reciclate era, în 2018, de 11,1%. În același timp, la nivel european, media deșeurilor reciclate este de 47,2%. Cea mai mare rată de reciclare este în Germania (67,3%), iar la polul opus se află Malta (6,5%).

România se află departe chiar şi de ţările din regiune, astfel că rata deşeurilor reciclate era în 2018 de peste 30% în ţări precum Ungaria (37,4%), Slovacia (36,3%), Polonia (34,3%) şi Bulgaria (31,5%).

Media europeană a ratei deşeurilor reciclate a crescut cu 5,9 puncte procentuale, din 2013 la 41,5%, în 2018 la 47,4%.

România în perioada 2013- 2018 a avut cea mai mare rată a deşeurilor reciclate în 2017, de 14%, iar în 2018 scăderea de la un an la altul a fost semnificativă, cu 3 puncte procentuale.

În ceea ce privește deșeurile, România a primit de la Comisia Europeană un termen de două luni pentru a închide, sigila și reface ecologic, 15 depozite de deșeuri ilegale.

Comisia a trimis României o scrisoare de punere în întârziere, care presupune, de fapt, deschiderea formală a procedurii de infringement.

Conform Directivei privind deşeurile (2000/60/CE), statele membre trebuie să recupereze şi să elimine deşeurile într-un mod care să nu pună în pericol sănătatea umană şi mediul, interzicând abandonarea, aruncarea sau eliminarea necontrolată a deşeurilor.

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.