De ce valoarea de pe talonul de pensie nu corespunde cu cea din decizia de recalculare. Explicațiile Casei de Pensii

pensie pensionari
Foto: Pagina de Facebook Violeta Alexandru / Facebook Casa de Pensii

Casa Națională de Pensii Publice a transmis o serie de precizări cu privire la motivele pentru care valoarea de pe taloanele de pensie primite de pensionari nu corespunde cu cea din decizia de recalculare.

Potrivit instituției, se disting două situații în cazul pensionarilor care au primit decizia de recalculare, iar pe talonul de pensie din luna septembrie valoarea nu corespunde cu cea din decizia de recalculare.

În primul caz este vorba despre pensii care după recalculare au depășit pragul de 2.000 de lei și pentru care, în luna septembrie 2024, s-a calculat și reținut impozitul de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei.

„Ca și până acum, pe decizia de pensie se înscrie cuantumul brut al pensiei. Acest cuantum se regăsește și pe talonul de pensie, iar în situația în care cuantumul brut depășește plafonul de impozitare – în prezent 2.000 de lei – se menționează distinct valoarea impozitului. De asemenea, al treilea element, respectiv cuantumul net al pensiei, este menționat distinct”, transmite Casa de Pensii.

Instituția reamintește că plafonul de impozitare se majorează de la 2.000 de lei la 3.000 de lei începând cu drepturile aferente lunii octombrie 2024.

Casa de Pensii dă ca exemplu situația unui pensionar care de la o pensie netă de 1.900 de lei a ajuns, prin recalculare, la o pensie brută de 3.132 de lei, adică o pensie netă de 3.019 lei după reținerea impozitului de 113 lei.

Sursa: Casa Națională de Pensii Publice / Facebook
recalcularea pensiilor
Sursa: Casa Națională de Pensii Publice / Facebook

A doua situație menționată de Casa de Pensii se referă la pensiile pentru care deciziile de recalculare au fost emise după data comunicării în plată a drepturilor de pensii aferente lunii septembrie 2024. Astfel, pot fi întâlnite situații în care suma de pe decizia de recalculare este mai mare decât suma primită în această lună.

În aceste cazuri, diferențele cuvenite între pensia recalculată și pensia încasată vor fi achitate ulterior, inclusiv pentru luna septembrie.

Casa de Pensii dă ca exemplu cazul unui pensionar căruia după recalculare i-a crescut pensia de la 4.473 de lei la 6.823 de lei, însă în luna septembrie pensioanrul a primit aceleași drepturi precum cele aferente lunii august, adică 4.473 de lei pensie brută, 4.226 de lei pensie netă și impozit reținut de 247 de lei.

„Așa cum am menționat anterior, decizia de recalculare a fost emisă după data comunicării la plată a drepturilor de pensie pentru luna septembrie, persoana în cauză urmând să primească și diferența cuvenită pentru această lună”, a mai transmis instituția.

Sursa: Casa Națională de Pensii Publice / Facebook
recalcularea pensiilor
Sursa: Casa Națională de Pensii Publice / Facebook

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.