De ce se închid magazinele la ora 18:00. Explicația lui Raed Arafat

Raed Arafat FOTO: Gov.ro
Raed Arafat FOTO: Gov.ro

Secretarul de stat în cadrul Ministerului de Interne și șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce a fost necesară închiderea magazinelor la ora 18:00 și a făcut un apel către anagajatori să decaleze programul de lucru al angajaților sau să recurgă la telemuncă.

„După discuţii în cadrul Comitetului Naţional, s-a ajuns să rămână ora 20.00 şi magazinele ora 18.00 pentru că logic situaţia este ca la ora 20.00 lumea să fie ajunsă acasă. Înseamnă că, dacă magazinul închide la ora 18.00, mai are doi oameni care plătesc, până pleacă, până pleacă şi angajaţii, deja ajung la limită, la ora 20.00 acasă. Asta este logica aspectelor respective. (…)

Dacă am fi lăsat magazinele până la ora 22.00, este interdicţia de circulaţie, înseamnă că e o fractură de logică aici, pentru că asta înseamnă că la ora 20.00 trebuie să fie acasă, dar magazinele rămân deschise până la ora 22.00. (…)

Din păcate, nu e o măsură plăcută, ştim acest lucru. Impactul acestei măsuri, a limitării programului magazinelor şi limitării gradului de circulaţie, este scontat acum a reduce mobilitatea, a reduce contactul. Bineînţeles, cei care nu reuşesc să ajungă la magazin vineri seara, au ziua de sâmbătă până la 6 seara, au ziua de duminică până la 6 seara”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Întrebat despre cozile care s-ar putea forma la magazine înainte de ora 18:00, Raed Arafat a spus că angajatorii pot lua unele măsură privind telemunca sau decalarea programului anagajaților.

„În mod normal această măsură este combinată cu măsurile care au existat, decalarea programului de lucru. Să existe mai multe grupe care vin la lucru, telemuncă cât mai mult posibil în această perioadă. Eu am oameni care vin la 6.30, pleacă în jurul orei 14.30, alţii care vin la ora 14 şi pleacă târziu, noaptea”, a declarat Arafat.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.