De ce s-a prăbușit avionul egiptean în Marea Mediterană

FOTO: Wikimedia Commons
FOTO: Wikimedia Commons

Tragedia aviatică din Marea Mediterană ar fi fost provocată de un atac terorist, e de părere ministrul egiptean al aviației civile. Deocamdată, ministrul Fathy Sherif a refuzat să confirme prăbușirea aeronavei EgyptAir cu 66 de oameni la bord și, oficial, e în continuare dat dispărut.

„Ancheta ar putea conduce şi accentuez, ar putea conduce, pentru că nu vreau să speculez, să fac presupuneri ca alţii, ar putea deci conduce la concluzia că posibilitatea unui atac terorist este mai mare decât cea a unei defecţiuni tehnice”, a declarat ministrul egiptean Sherif.

Între timp, autoritățile din Grecia anunță că au descoperit mai multe fragmente care par a fi ale unui avion. „Au fost localizate fragmente de avion la sud-est de insula Creta, o zonă care, din punct de vedere aerian, depinde de Egipt. Au fost trimise vase în zona respectivă”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei Greciei, Vassilis Beletsiotis.

Experți în aviație consultați de AFP au declarat că șansele ca o defecțiune tehnică să fie cauza prăbușirii avionului „sunt mici”, iar „o defecțiune tehnică majoră – explozia unui motor, de exemplu, pare improbabilă”.

La aeroportul din Paris, de unde a decolat avionul, a început o anchetă. Sunt vizați angajații care fac verificările bagajelor. Potrivit presei din Franța, în 2015 au fost retrași din acest departament 70 de angajați, fiind bănuiți de radicalizare religioasă.

Potrivit EgyptAir, dintre cei zece membri ai echipajului, trei erau agenți de securitate. Oficialii egipteni au declarat că avionul nu avea o „încărcătură specială”, iar în aceeași zi a mai efectuat cinci curse. Pasagerii avionului sunt din Egipt (30), Franța (15), Irak (2), Marea Britanie (1), Belgia (1), Kuweit (1), Arabia Saudită (1), Sudan (1), Chad (1), Portugalia (1), Algeria (1) și Canada (1).

Oficiali americani ai administrației Statelor Unite ale Americii au declara pe surse, presei de peste Ocean, că la bordul aeronavei ar fi fost plasată o bombă.

giphy

giphy (1)