De ce s-a prăbușit avionul din Iran. Ce spune raportul oficial inițial

de ce s-a prăbușit avionul din iran
Avionul cu destinația Kiev s-a prăbușit la scurt timp după decolare. Foto: Captură YouTube Global News

Avionul ucrainean a luat foc înainte de a se prăbuși, arată un raport inițial al investigatorilor iranieni, potrivit Reuters.

Avionul ce aparținea companiei de stat Ukraine International Airlines s-a prăbușit la sud-vest de capitala Teheran la câteva minute după decolarea de pe Aeroportul Imam Khomeini. Toți cei 176 de oameni aflați la bordul aeronavei Boeing 737-800, în mare parte iranieni și canadieni de origine iraniană, au murit.

Potrivit raportului inițial realizat de autoritățile iraniene din domeniul aviației civile, avionul a luat foc înainte de a se prăbuși. Raportul citează mai mulți martori aflați atât la sol, cât și într-un avion care trecea prin zonă, care au văzut că avionul ucrainean a luat foc pe când se afla încă în aer.

Raportul mai arată că avionul Boeing 737-800, cu o vechime de 3 ani, și care avusese ultima inspecție tehnică pe 6 ianuarie, a avut o problemă tehnică la scurt timp după decolare. Pilotul a încercat să se îndrepte spre aeroport, însă nu a reușit. Raportul nu menționează despre ce problemă tehnică este vorba.

De ce s-a prăbușit avionul din Iran – un motor s-a supraîncălzit

 

Totuși, o sursă canadiană din domeniul securității a declarat pentru agenția de presă Reuters că sunt indicii că unul dintre motoarele avionului s-a supraîncălzit.

Prăbușirea a avut loc la câteva ore după ce Iranul a lansat rachete asupra forțelor americane din Irak, ceea ce i-a făcut pe unii să speculeze că avionul ar fi fost lovit.

Însă 5 surse din domeniul securității care au dorit să rămână anonime – 3 americani, un european și un canadian – au declarat pentru Reuters că, potrivit evaluărilor inițiale ale serviciilor de informații occidentale, avionul a suferit o defecțiune și nu a fost doborât de o rachetă.