De ce reduc SUA perioada de carantină în plin val Omicron

covid răceală carantină
Foto: Mojpe / pixabay.com

Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA (CDC) a redus perioada de carantină pentru persoanele infectate cu virusul SARS-CoV-2 de la 10 la 5 zile, în cazul în care acestea nu mai prezintă simptome după cele 5 zile.

În SUA, varianta dominantă este în acest moment Omicron, ea înlocuind varianta Delta. Unul dintre motivele care au determinat autoritățile sanitare din SUA să ia această măsură este numărul uriaș de cazuri Omicron, care forțează o bună parte a populației să stea în carantină.

Plasarea în carantină a unui număr tot mai mare de persoane a dus și la anularea a mii de zboruri în perioada Crăciunului, deoarece mulți piloți și însoțitori de bord au fost confirmați pozitiv și au fost obligați să se izoleze.

În SUA, pe 24 decembrie, au fost înregistrate peste 298.000 de cazuri noi de COVID, mult peste vârful de aproape 200.000 de cazuri noi înregistrat la apogeul valului Delta din lunile august-septembrie 2021.

„Dat fiind ceea ce știm acum despre COVID-19 și varianta Omicron, CDC micșorează perioada recomandată pentru carantină de la 10 la 5 zile în cazul persoanelor infectate cu COVID, dacă sunt asimptomatice, perioadă urmată de 5 zile în care acestea să poarte o mască atunci când se află în preajma altora”, a anunțat Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA.

„Schimbarea este motivată de informațiile științifice care demonstrează că cea mai mare parte a transmisiei SARS-CoV-2 are loc timpuriu în cursul bolii, în general în intervalul cuprins între o zi – două înainte de apariția simptomelor și 2-3 zile după. Așadar, persoanele care sunt confirmate pozitiv ar trebui să se izoleze 5 zile și, dacă sunt asimptomatice în acel moment, pot ieși din izolare dacă vor continua să poarte mască timp de 5 zile pentru a reduce riscul de a-i infecta pe alții”, se mai arată în informarea CDC.

„Din cauza numărului uriaș de cazuri noi de Omicron pe care îl avem trebuie să fim atenți să nu avem atât de mulți oameni „scoși din sistem” (care nu își pot îndeplini sarcinile profesionale în societate – n.r.). Dacă sunt asimptomatici, vrem ca oamenii să se întoarcă la muncă, în special cei care au joburi esențiale, pentru ca societatea să continue să funcționeze normal”, a declarat pentru CNN imunologul Anthony Fauci, director al Institutului Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA.

Foto: Mojpe / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: