De ce primește Ungaria cu brațele deschise emigranți din Venezuela

Câteva sute de venezueleni au ajuns deja în Ungaria. Foto: Pixabay

Ungaria, care s-a opus cu îndârjire primirii de emigranți, în timpul crizei din Siria, primește numeroși venezueleni în aceste zile.

Aproximativ 350 de cetățeni ai Venezuelei au ajuns deja în Ungaria, cu bilete plătite chiar de statul maghiar. Alți 750 își așteaptă rândul la Caracas.

Este, însă, o condiție, scrie BBC. Toți cei care aplică pentru azil trebuie să dovedească faptul că au strămoși maghiari, oricât de îndepărtați. Nu contează dacă emigranții s-au născut în Ungaria sau dacă vorbesc limba maghiară.

Majoritatea venezuelenilor de origine maghiară au plecat din țară în două valuri. Primul a fost imediat după Al Doilea Război Mondial, mulți dintre ei făcând parte din regimul lui Miklos Horthy, apropiat Germaniei Naziste. Unii dintre ei au fost implicați în deportările evreilor maghiari în lagăre de concentrare.

Un al doilea val s-a petrecut după Revoluția anti-comunistă eșuată din 1956, printre care se numărau mulți care s-au luptat pe baricade cu armata sovietică.

Comunitatea cu origini maghiare din Venezuela numără câteva mii de oameni. Cum situația economică din țara sud-americană este dramatică, mulți dintre ei au cerut ajutor Ungariei.

Cei 350 de venezueleni care au ajuns în Ungaria până acum au fost primit cu brațele deschise. În primul an, statul le va asigura cursuri de limbă și cazare gratuite.

Proiectul de ajutorare a fost făcut de politicienii Fidesz, care s-au opus cu vehemență cotei de emigranți propuse de Uniunea Europeană în ultimii ani.

Anul trecut, doar 94 de persoane au primit azil în Ungaria.