De ce nu se spală și aspiră străzile din București iarna? Așa s-a decis în 1973!

Foto: Rebu

România este țara în care se respectă cu sfințenie doar regulile stupide. Astfel în ultimele trei luni, străzile din București nu au mai fost aspirate de praf și spălate, pentru că așa scrie într-un normativ național din Epoca de Aur.

La fel ca multe legi și reguli depășite care abundă în țara noastră, sezonul de lucru al firmelor care curăță, mătură, spală și aspiră străzile din Capitală, dar și din alte orașe, este între 1 martie și 15 noiembrie.

Patronii firmelor de salubritate spun că dacă fac lucrările normale de curățare, Curtea de Conturi poate cere banii înapoi pentru lucrări, susține Digi24, citând unul dintre ei.

Operatorii de salubritate ar trebui să efectueze activități de deszăpezire în această perioadă, doar că ninsorile nu au venit încă, iar temperaturile au fost ridicate, de peste 10 grade Celsius.

Bucureștiul, printre cele mai poluate orașe din țară

 

În perioada caldă, au loc acțiuni de măturare, aspirare și spălare a străzilor. De obicei, o mașină de aspirat adună în șase ore trei tone de praf, iar în lipsa acestui serviciu (pe lângă alte cauze) nivelurile de particule mici sunt foarte ridicate, precizează Green Report.

Particulele mai mici de aproximativ 10 micrometri, denumite PM10, sunt deosebit de periculoase pentru că se pot infiltra în căile respiratorii și în plămâni, ceea ce poate duce la cancer pulmonar, boală cardiacă ischemică, accident vascular cerebral, infecții respiratorii și boală pulmonară obstructivă cronică, mai adaugă sursa citată.

Cu toate că Bucureștiul are probleme uriașe cu poluarea, înregistrând cote alarmante la multe dintre elementele nocive prezente în aer, nimic nu pare să învingă ascunderea obsesivă în regulamente absurde a autorităților locale.