De ce nu s-a vaccinat Patriarhul Daniel: ”Este un drept, nu o obligație”

patriarhul daniel
Sursa: basilica.ro

Decorat recent de președintele Klaus Iohannis, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, șeful Bisericii Ortodoxe Române întârzie să se vaccineze împotriva COVID-19.

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a spus că decizia Patriarhului Daniel de a nu se imuniza la COVID-19 izvorăște din „caracterul voluntar al actului de vaccinare, precum şi la faptul că acesta este un drept, nu o obligaţie”.

”Biserica Ortodoxă Română şi-a afirmat şi explicitat deja de nenumărate ori poziţia favorabilă, firească şi clară faţă de actul vaccinării într-o pandemie, îndemnându-i pe clerici şi laici să ia cu adevărat în serios boala, să se informeze temeinic din surse cu adevărat credibile, să se sfătuiască cu medicii şi să-şi configureze astfel o opţiune corect întemeiată în legătură cu un act medical de care depinde sănătatea şi protejarea lor şi a celor dragi. Aceasta este o atitudine fundamental etică izvorâtă din virtutea bunului-simţ, dar şi din libertatea personală care presupune responsabilitatea comunitară pentru care Biserica pledează permanent”, a precizat Bănescu, într-o declaraţie de presă.

Cât despre faptul că șeful Bisericii Ortodoxe Române nu s-a vaccinat, Bănescu a avut de zis următoarele:

”Dincolo de aceste aspecte ce ţin de registrul unor decizii firesc personale, poziţia Patriarhiei Române a fost şi rămâne una favorabila vaccinării, subliniind constant necesitatea respectării principiilor de natură etică. Vaccinarea trebuie să fie un act profilactic responsabil şi în totală cunoştinţă de cauză recomandat şi acceptat pe baza unei informări clare şi complete, oferită de autorităţile competente şi receptată corect de cetăţeni. În acest sens, nu în altul, Biserica rămâne implicată în firescul demers de informare a clericilor şi credincioşilor ei cu privire la vaccinare. Opţiunea pentru vaccinare trebuie să se configureze pentru fiecare dintre noi în cadrul unei serioase, substanţiale informări, nu dezinformări, evitându-se astfel zona speculaţiilor excesive şi a extremismelor”.

Declarațiile reprezentantului BOR vin la scurt timp după ce vicepremierul Dan Barna a cerut înființarea unui parteneriat Guvern-Biserică pentru a spori rata de vaccinare, după modelul Greciei, unde a fost deja depășit pragul de 50% în ceea ce privește cetățenii imunizați la COVID-19.

În România, doar 25% dintre cetățeni au fost vaccinați cu ambele doze.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.