De ce nu intră Vasluiul în scenariul roșu? Are mai mulți locuitori în acte decât în realitate

Vaslui. Foto: Wikimedia Commons

Evidența oficială a epidemiei de COVID-19 din Bârlad și Vaslui, cele mai mari localități din județul Vaslui, arată discrepanțe uriașe.

Astfel, dacă în municipiul Bârlad incidența e de 3,18 cazuri la mia de locuitori, în municipiul Vaslui rata de infectare e de doar 1,5 cazuri la mia de locuitori, în ultimele două săptămâni.

Deși cele două localități sunt despărțite de doar 50 de kilometri și au populații reale similare, potrivit recensământului din 2011, fiecare cu aproximativ 55.000 de locuitori, motivul din spatele diferenței uriașe este unul pur birocratic.

“Cred că vasluienii nu vor intra în scenariul roșu niciodată, pentru că au 120 de mii de locuitori”, a declarat primarul Bârladului, Dumitru Boroș.

Situația a apărut după ce un număr uriaș de cetățeni din Republica Moldova și-au declarat domiciliul formal la Vaslui, pentru a obține cetățenia română.

Potrivit Monitorului de Vaslui, deși acești oameni nu trăiesc în reședința de județ, sunt luați la socoteală de autoritățile locale. Mai mult, potrivit sursei citate, în municipiul Vaslui ar fi înregistrați aproape 140.000 de locuitori.

Primarul bârlădean a explicat și cum s-a ajuns aici: ”Din informațiile pe care le am, legea prevede că cei care vin din alte țări nu își pot face documente decât în orașele reședință de județ. De aceea noi, Bârladul, nu am beneficiat de această facilitate, ca să spun așa”.

Județul Vaslui are o incidență totală a COVID-19 în ultimele două săptămâni de doar 1,07 la mia de locuitori. În ultimele 24 de ore, în tot județul au fost depistate doar 90 de cazuri, iar în total, de la începutul pandemiei au fost confirmate aproape 13.500 de cazuri de COVID-19.