De ce întârzie Suedia să ia măsuri stricte împotriva coronavirusului? ”Fiecare cetățean are o responsabilitate uriașă”

Foto: Pixabay

În timp ce aproape toate țările europene au impus măsuri stricte de distanțare socială drept răspuns la epidemia de coronavirus, Suedia le permite cetățenilor să aibă o viață mult mai apropiată de normalitate.

După o iarnă lungă, suedezii profită de vremea bună. Potrivit BBC, locuitorii țării nordice – una dintre cele mai bogate și fericite din lume – pot ieși la terase și restaurante sau în cluburile de noapte, deși începând din această duminică adunările mai mari de 50 de persoane vor fi interzise.

Vecinii din Danemarca, în schimb, nu au voie să se întâlnească în grupuri mai mari de 10 persoane.

Chiar și fără impunerea restricțiilor, transportul în comun din Stockholm – capitala Suediei – a pierdut jumătate din călători. Sondajele de opinie arată că mai bine de jumătate din locuitorii orașului lucrează deja de acasă.

”Orice companie poate să își pună angajații să lucreze de acasă. Multe o fac deja și funcționează”, a spus Staffan Ingvarsson, șeful companiei de stat Stockholm Business Region, care susține antreprenorii din capitala Suediei.

Răspunsul suedezilor la epidemia de coronavirus se bazează pe o strategie simplă: propria responsabilitate. Reprezentanții sistemului medical, dar și politicienii, speră că răspândirea virusului va fi încetinită și fără instituirea unor măsuri draconice.

Suedezii le-au recomandat izolarea la domiciliu celor bolnavi sau bătrâni, dar și evitarea călătoriilor care nu sunt urgente.

Suedia a raportat 105 decese provocate de coronavirus și aproape 3.500 de cazuri de infectare cu COVID-19.

”Adulții trebuie să se poarte ca adulții, nu să răspândească panică sau zvonuri”, a declarat premierul suedez Stefan Lofven, într-o intervenție televizată, adăugând: ”Nimeni nu e singur în această criză, însă fiecare persoană are o responsabilitate uriașă”.

Discursul poate părea unule naiv în România, unde încrederea în autoritățile statului este șubredă, însă suedezii au încredere în conducătorii lor.

Suedezii, mari iubitori al petrecerii timpului în aer liber, au fost rugați să limiteze interacțiunile umane în locurile publice, cum ar fi magazinele sau sălile de forță.

Rămâne de văzut, însă, dacă suedezii au ales calea mai bună sau dacă măsurile mai relaxate vor duce la o răspândire mult mai agresivă a virusului.