De ce în Vietnam nu a murit nimeni de coronavirus, iar îmbolnăvirile sunt extrem de puține

vietnam coronavirus
Foto: minanfotos / pixabay.com

Modul în care Vietnam a gestionat criza provocată de pandemia de coronavirus a fost lăudat, iar țara a fost dată drept exemplu de succes datorită faptului că aici s-au înregistrat foarte puține cazuri de îmbolnăviri, iar până acum nu a murit nimeni, relatează siteul proiectului The Outbreak Observatory, din cadrul Școlii „Bloomberg” pentru Sănătate Publică de la Universitatea „Johns Hopkins” din SUA.

Potrivit specialiștilor de la The Outbreak Observatory, primul caz de COVID-19 din Vietnam a fost raportat pe 23 ianuarie. Era vorba de două persoane: un bărbat și fiul său care se întorseseră dintr-o vizită din China.

La ora actuală, deci după aproape 6 luni de la acea dată, Vietnam are doar 381 de cazuri confirmate, și niciun deces, potrivit datelor adunate de Centrul pentru Știința Sistemelor și Inginerie din cadrul Universității „Johns Hopkins”.

„Acest număr este cu atât mai impresionant cu cât țara are o populație mare, precum și venituri și resurse limitate comparativ cu alte țări care au de suferit din cauza pandemiei; Vietnam are o populație de 97 de milioane de persoane și este considerată o țară cu venituri mici spre medii, și cu o capacitate limitată a sistemului de sănătate, comparativ cu alte țări din regiune. Țara nu a avut nici transmitere comunitară în ultimele 3 luni – toate cazurile noi au fost cazuri de import. Până acum 90% dintre bolnavi s-au vindecat”, se arată în analiza realizată de The Outbreak Observatory.

Potrivit specialiștilor, statul a mai trecut prin epidemii asemănătoare și a învățat cum să reacționeze în astfel de crize (în 2003, în timpul epidemiei de SARS-CoV-1, dar și în timpul epidemiilor de MERS (Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu), de gripă aviară, de febră dengue sau de pojar). De asemenea, parteneri precum Gavi (Alianța Vaccinurilor) și Centrul pentru Controlul și Prevenția Bolilor din SUA au investit în capacitatea pe termen lung a sistemului de sănătate din această țară.

În contextul crizei actuale, Vietnam a început să se pregătească pentru epidemie chiar din momentul în care cazurile au început să se înmulțească în China, țara vecină.

Scanările pentru COVID-19 pe aeroporturi au început de pe 11 ianuarie 2020, a doua zi după ce China a raportat primul deces din cauza noului coronavirus.

La scurt timp, a fost impusă carantina obligatorie pentru toți pasagerii care soseau din zone de risc. Școlile au fost închise tot în luna ianuarie, iar până la finalul lunii a fost implementat un Plan Național de Reacție la epidemie.

În lunile februarie și martie restricțiile de călătorie au devenit și mai dure, zborurile spre China și spre alte zone de risc fiind suspendate. A fost impusă carantina obligatorie pentru toți cei care soseau din alte țări. La finalul lunii martie, țara a suspendat intrarea pe teritoriul propriu pentru toți cetățenii străini.

Analiza The Outbreak Observatory mai arată că autoritățile au implementat o carantină națională pentru primele 3 săptămâni din luna aprilie, cu o suspendare a tuturor activităților economice neesențiale. Însă carantine locale au existat chiar de la mijlocul lunii februarie. De exemplu, o comunitate rurală de 10.000 de oameni a fost pusă în carantină timp de 20 de zile după descoperirea a 7 cazuri.

Specialiștii mai spun că e posibil ca aceste măsuri timpurii să fi avut efectul scontat, mai ales deoarece acum țara s-a întors la o viață aproape normală. Oamenii poartă măști de protecție și respectă distanțarea socială, există măsuri de control a infecțiilor, însă în rest statul a ieșit din carantină.

Dincolo perspectiva sanitară, Fondul Monetar Internațional estimează că Vietnam va suferi mai puțin din punct de vedere economic decât alte țări din regiune deoarece liderii de aici au luat măsuri timpurii și agresive, care au permis țării să se redeschidă cu succes mai repede.

De asemenea, statul a fost lăudat și pentru modul în care a identificat cazurile și le-a izolat. Deși inițial testarea era limitată la pacienții cu simptome care ar fi putut fi expuși într-o călătorie sau la contacții unor cazuri confirmate, capacitatea de testare a fost mărită rapid pentru a testa și alte grupuri. Acum, sunt testați toți cei care intră / ies din carantină. În plus, sunt testați și oamenii care frecventează zone de risc precum piețele sau zonele industriale. Până la sfârșitul lunii aprilie capacitatea de testare s-a mărit constant, ajungând la 27.000 de teste pe zi.

Anchetele epidemiologice și carantina persoanelor infectate au reprezentat două componente centrale din strategia Vietnamului. Anchetele au fost realizate de 63 de centre provinciale, 700 de centre de la nivelul districtelor și peste 11.000 de centre comunitare de sănătate.

Testarea făcută a fost foarte amplă. Nu doar contacții cazurilor confirmate erau căutați și testați, ci și contacții contacților și contacții contacților contacților.

Foto: minanfotos / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.