De ce hârtia rămâne în topul cumpărăturilor și cum va evolua piața

Foto: Shutterstock

Chiar dacă trendul digitalizării ia avânt, mai ales odată cu pandemia, piața de hârtie din România merge încă bine pe diverse nișe, deși încă suntem sub media mondială. Cu toate acestea, în multe domenii hârtia rămâne esențială pentru funcționarea productivă a acestora.

 

Consumul mediu de hârtie și carton din România este de peste 27 kilograme pe cap de locuitor, adică jumătate din nivelul înregistrat la nivel mondial, de peste 55 kilograme pe cap de locuitor. Cu toate acestea, piața este în evoluție constantă și România crește la acest capitol, fie că vorbim de produse din carton, hârtie de copiator sau produse de igienă.

 

Hârtia, printre cele mai cumpărate obiecte

 

În ultimii ani, românii și-au diversificat cumpărăturile și datele din zona de ecommerce arată nevoia acestora de a achiziționa cele mai interesante produse. Cu toate acestea, unele lucruri rămân neschimbate și necesitățile zilnice trebuie acoperite.

 

Din acest motiv, hârtia de copiator rămâne cel mai cumpărat produs de către români, cu 41% din aceștia spunând că achiziționează în mod constant acest produs. E normal, fie că vorbim de nevoile de birou sau de acasă, hârtia rămâne esențială. De asemenea, familiile cu copii achiziționează hârtie de copiator pentru proiectele de la școală ale celor mici.

 

Așadar, deși digitalizarea a schimbat unele dintre obiceiurile companiilor, acestea consumă în continuare multă hârtie pentru printarea contractelor, documentelor de zi cu zi sau pentru arhivarea într-un format non-digital. Deși mai multe firme trec spre un sistem unde mare parte din activitate se întâmplă în Cloud, cele care au deja o arhivă fizică au făcut acest pas mai greu.

 

Comerțul online influențează vânzările

 

Comerțul online a fost unul dintre marii câștigători ai pandemiei. Oamenii au stat mai mult în case, iar uneori magazinele fizice au fost chiar închise. Așadar, avem parte de un nou val de utilizatori de internet care au făcut pentru prima oară achiziții online. Ei s-au dus spre categorii esențiale, cum ar fi alimentele, dar și spre produse pentru biroul de acasă.

 

Sectorul de ecommerce a atins 5,6 miliarde de euro în România în 2020, cu 30% mai mult decât în 2019, ceea ce demonstrează o creștere mult mai mare față de anii precedenți. Forțați de împrejurări, oamenii au descoperit că e ușor și confortabil să faci cumpărături de pe canapea.

 

Nici în zona de papetărie lucrurile nu au fost diferite. Oamenii preferă să achiziționeze online hârtie de copiator, iar vânzările au crescut în acest domeniu. Motivele lor sunt simplitatea de folosire a platformelor online, diversitatea produselor și faptul că pot achiziționa la costuri mai bune.

 

De altfel, piața de papetărie a ajuns la 90,6 miliarde de dolari și probabil va crește. Unul dintre motivele menționate într-un studiu Grandview Research e foarte interesant: la nivel mondial oamenii devin mai alfabetizați și din ce în ce mai mulți tineri aleg educația superioară. Din acest motiv și consumul de hârtie de copiator și alte tipuri de hârtie crește.

 

Deși digitalizarea școlilor e un trend despre care se vorbește mult, acest pas e unul scump și digitalizarea e lentă. De aceea, pe măsură ce numărul școlilor va crește, nevoia de hârtie va fi mai mare. În plus, și în mediul corporate, în ciuda digitalizării, hârtia e produsul cel mai cumpărat.

 

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.