De ce este important să ții legătura cu familia, atunci când locuiești departe de casă

Sursa foto: cottonbro from Pexels

Atunci când locuiești departe de familie și îi vezi pe cei dragi tot mai rar, de obicei în preajma sărbătorilor, poate fi destul de dificil să simți că nu pierzi lucruri importante din viața lor, că le ești aproape și că relația voastră nu a avut de suferit din cauza distanței.

Însă grație tehnologiei, nu a fost niciodată mai simplu să ții legătura cu persoanele importante din viața ta. Scrisorile s-au transformat în mesaje, timpul de expediere este de câteva secunde și, în plus, există suficiente aplicații prin care să îi poți vedea pe cei dragi și comunica ușor cu ei, față în față, chiar dacă nu vă aflați în același oraș sau în aceeași țară.

Mai multe cercetări care au analizat importanța legăturilor de familie au descoperit că relațiile bune cu membrii familiei sunt cheia spre o viață fericită, în care să te simți înconjurat de dragoste și de un sentiment de securitate. Persoanele care nu țin legătura cu familia sunt adeseori mai predispuse depresiei sau anxietății și spun că resimt acest lucru ca pe un gol în viața lor. 

Susținerea familiei poate lua mai multe forme, este de părere Anita Vangelisti, profesor la Universitatea din Texas, care a studiat mai mulți ani impactul relațiilor apropiate cu cei dragi asupra psihicului nostru. 

Susținere emoțională – faptul că putem împărtăși momentele fericite din viața noastră cu familia ne accentuează starea de bine și ne face să ne simțim mândri de realizările noastre. 

Susținerea stimei de sine – familia ne oferă adeseori validarea de care avem nevoie și ne încurajează să avem mai multă încredere în forțele noastre.

Sentimentul că aparții unui grup sau loc – este foarte important să ai un loc în care să te simți cu adevărat ca acasă și unde să știi că vei fi acceptat și iubit așa cum ești.

Susținere tangibilă – susținerea financiară sau ajutoarele materiale din partea familiei pot cântări greu atunci când trecem printr-o perioadă dificilă.

Cum poți ține legătura cu cei dragi

Dacă locuiești departe de casă, există mai multe metode prin care poți rămâne în contact cu familia, poți fi acolo atunci când au nevoie de sprijin și poți participa la momentele frumoase din viața lor:

Rețelele de socializare

Spre exemplu, 67% dintre utilizatorii rețelelor sociale spun că principalul motiv pentru care le folosesc este pentru a ține legătura cu familia sau cu prietenii. Însă mesajele trimise pe rețelele sociale nu sunt singura cale prin care poți rămâne la curent cu ce se întâmplă în viața persoanelor apropiate.

Aplicațiile de video call

Skype, Facebook Messenger, Google Hangouts sau FaceTime sunt unele dintre cele mai populare aplicații care îți permit să organizezi conferințe video cu cei dragi și sunt atât de simplu de utilizat, încât îți poți învăța rapid părinții să le folosească. Singura condiție este ca fiecare dintre voi să aibă un telefon sau un calculator care să susțină funcția de apeluri video. De regulă, persoanele mai în vârstă se descurcă mai bine utilizând un laptop sau un desktop, așa că poți arunca o privire peste oferta de calculatoare second hand bune și ieftine și să alegi unul pe care să îl faci cadou alor tăi. Astfel, vă veți putea vedea și auzi oricând aveți timp, iar distanța dintre voi va părea mai mică. 

Telefonul clasic

Apelurile clasice rămân o modalitate practică și utilă prin care să transmiți un mesaj celor dragi. Dacă vrei să le faci o urare de ziua de naștere sau de sărbători, o conversație telefonică în care să stai de vorbă cu ei și să ai câteva cuvinte optimiste pentru ei pot face diferența. 

Nu uita să îi vizitezi cât de des posibil

Atunci când distanța e mare, poate fi destul de dificil să mergi acasă, la părinți, atât de des pe cât ți-ai dori. Însă nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl ai când le vezi bucuria pe chip și surpriza de a te vedea din nou acasă. Planifică-ți în avans vizitele și nu numai că poți economisi bani cu biletele de avion, cu combustibilul ori biletele de tren, dar te vei putea organiza astfel încât să fii acolo pentru momentele cu adevărat importante, pe care să le celebrați împreună. 

Sursa foto: cottonbro from Pexels

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.