Frecvența cu care sunt spălate lucrurile într-o gospodărie variază mult, iar printre cele care sunt cel mai des spălate se numără prosoapele. În consecință, îți vor fi de folos câteva trucuri și sfaturi pentru ca acest proces, care se repetă iar și iar, să fie făcut corect, fără a aduce prejudicii calității și proprietăților acestora.
Selectează-le corect
Trierea rufelor înainte de a fi puse la spălat este la fel de importantă ca spălatul lor în sine. În mod special, în cazul prosoapelor, acestea trebuie împărțite în funcție de culoare și grosime. Mai mult, este util și necesar ca prosoapele noi să fie spălate separat pentru că pot lăsa scame, iar înainte de prima lor curățare trebuie testată rezistența la culoare. Ține minte: culoarea unui prosop de calitate este stabilă, nu se degradează în timp și nu colorează apa când este spălat.
Atunci când sunt spălate contează în mod esențial ca prosoapele să fie foarte bine clătite, iar temperatura de spălare să fie de cel puțin 40 de grade Celsius. Astfel, alege mereu un program adecvat dintre cele pe care le are masina de spalat. Și viteza de stoarcere este importantă. Evită să folosești turația maximă. Ideală este o viteză de 1000 de rotații pe minut. Mașinile de spălat moderne pot fi setate astfel încât să corespundă tuturor nevoilor, printr-o simplă apăsare de buton.
Nu folosi balsam
Prosoapele se spală mereu separat de alte rufe. Din mai multe motive. Pe de o parte pentru că trebuie dozată foarte strict cantitatea și tipul detergentului folosit, pe de alta pentru că este recomandat (dar și foarte necesar) să nu utilizezi balsam. Balsamul pentru țesături conține adesea uleiuri și ingrediente pe bază de petrol care împiedică absorbția bună a apei. În plus, acestea pot fi un factor iritant pentru pielea delicată sau sensibilă.
Nu în ultimul rând, utilizat frecvent și la fiecare spălare, balsamul de rufe va distruge mult mai repede prosopul, în ciuda senzației de moliciune și a parfumului. Alternativa bună la balsam este oțetul alb. Proporția corectă este o cană de oțet alb la o încărcătură medie. Oțetul se pune în compartimentul pentru balsam de rufe al mașinii de spălat și are proprietatea de a îndepărta bacteriile, acarienii, sporii de mucegai. În ciuda ideii preconcepute legate de miros, oțetul lasă un parfum proaspăt, curat. Și, este bine de știut că oțetul este inamicul calcarului din apă, astfel că va curăța și cuva mașinii de spălat.
Trucuri utile
Pe lângă spălatul propriu-zis al prosoapelor, pentru buna lor întreținere contează și cum procedezi după ce mașina de spălat și-a terminat programul. Prosoapele vor fi mai pufoase și se vor păstra în stare bună mult timp dacă vor fi uscate în aer liber. Înainte de a le întinde trebuie scuturate. Trage ușor de capete pentru ca țesătura să fie bine întinsă.
Prosoapele nu se calcă, iar în funcție de modul în care sunt depozitate pot fi împăturite sau rulate. Nu depozita prosoapele decât atunci când sunt foarte bine uscate. Dacă sunt umede, materialele naturale din care sunt realizate permit dezvoltarea mucegaiurilor.
În timpul spălării adaugă în mașină o minge de tenis nouă (chiar și două, dacă mașina este încărcată la capacitate maximă). Are rolul de a colecta scamele și firele de păr care ar putea fi prinse sau se pot desprinde din prosoape.
Prosoapele albe, de departe cele mai frumoase și mai elegante, își vor păstra și strălucirea și vor fi foarte plăcute la atingere dacă vei adăuga în compartimentul pentru balsam sucul de la o lămâie, iar alături de detergent vei pune o lingură de bicarbonat.
Un prosop curat, pufos, plăcut la atingere, colorat sau sclipitor de alb este detaliul care îmbogățește ritualul personal de îngrijire și aduce un plus de confort pe care îl merită fiecare dintre noi, astfel că este perfect justificat puțin efort pentru o întreținere corectă a lor.
Sursa foto: Shutterstock.com
Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: