De ce e surprinzător rezultatul de la referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE

maia sandu

Foto: Pagina oficială de Facebook Maia Sandu

Votul la referendumul pentru aderarea Republicii Moldova la UE este extrem de strâns, diferența dintre cele două tabere fiind de doar câteva mii de voturi, arată datele de la ora 10:00.

Astfel, la ora 10:00, după numărarea a 98,56% din voturile exprimate, tabăra „DA”, cea care este în favoarea aderării la UE, avea 4.711 voturi în plus. Pentru aderare votaseră 50,16% din alegători, iar pentru „NU” 49,87%. Cei mai mulți dintre alegătorii care locuiesc în Republica Moldova au votat „NU” la referendumul privind aderarea la UE, însă rezultatul s-a inversat datorită votului masiv pro-UE din diaspora.

Rezultatul este surprinzător deoarece sondajele de opinie realizate înainte de referendumul din 20 octombrie arătau că aderarea la UE era susținută de 60% din populația din Republica Moldova.

„E un rezultat surprinzător. Rusia a aruncat în acest război al dezinformării resurse uriașe. A fost o implicare extrem de agresivă a Rusiei în încercarea de a confisca aceste alegeri. Evident că acest rezultat poate naște mișcări extrem de riscante și trebuie să fim alături de Republica Moldova”, a declarat europarlamentarul PMP Eugen Tomac la postul de televiziune Digi 24.

Potrivit acestuia, mai sunt de numărat voturile din aproximativ 30 de secții de vot din diaspora, unde votul pro-integrare este masiv, de 80%. Drept urmare, cel mai probabil, votul final va fi pro-aderare. Însă „evoluțiile din ultimele ore ne-au oferit situații pe care nu credeam că le putem vedea”, a adăugat el.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version