De ce e interzis scăldatul în lacurile galciare din Munții Retezat

programul discovery de 1 decembrie

Lacul Bucura din Munții Retezat. Foto: Dezidor via Wikimedia Commons

În fiecare an, în perioada verii, crește numărul turiștilor care ajung în Parcul Național Retezat. Mulți din aceștia zăbovesc în jurul lacurilor glaciare.

De multe ori lacurile sunt transformate de unii turiști în locuri de scăldat, deși acest lucru e interzis. Turiștii care fac asta riscă și o răceală din cauză că apele sunt extrem de răcoroase. Însă nu asta e fi probleme și nu din această cauză este interzis scăldatul.

Administrația din Parcul Național Retezat a explicat de ce lacurile glaciare trebuie protejate, iar îmbăierea în ele dăunează naturii.

„Lacurile din Parcul Național Retezat sunt protejate datorită faptului că sunt habitate fragile, foarte sensibile la orice modificări, naturale sau antropice. Aceste lacuri reprezintă “acasă” pentru multe viețuitoare: de la tritoni, amfibieni și pești, până la larvele de insecte și alte specii microscopice care trăiesc în diferitele straturi de apă și care, prin activitatea lor, mențin calitatea bună a apelor”, a informat administrația din parcul Național Retezat, potrivit adevarul.ro.

Rangerii au oferit recomandări turiștilor pentru protejarea habitatelor umede din Parcul Național Retezat:

Responsabilitate în camping: Fiecare picătură de apă este valoroasă, atât pentru noi turiștii dar și pentru locuitorii permanenți din Parcul Național Retezat. Păstrați izvoarele și râurile curate, fără deșeuri menajere, detergenți sau uleiuri.

Evitați folosirea săpunurilor și detergenților în ape: Substanțele chimice pot afecta calitatea apei și viața acvatică.

Protejați ochii albaștri ai Retezatului! Nu faceți baie în lacurile glaciare! Amințiți-vă că lacurile din Retezat sunt protejate!

Rămâneți pe traseu: Evitați să vă abateți de la poteci și marcaje pentru a nu perturba ecosistemul fragil.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version