De ce cutremurele se produc mai mult noaptea?

FOTO: Angelo_Giordano/Pixabay.com
FOTO: Angelo_Giordano/Pixabay.com

Din ultimele 1.000 de seisme produse în România noaptea au loc de două ori mai multe cutremure decât ziua. Mai exact, potrivit jurnaliștilor Hotnews.ro, din cele 1.000 de cutremure 800 au avut loc noaptea. Există o explicație pentru acest lucru?

Potrivit seismologului Gheorhe Mărmureanu „e o pură întâmplare”. Acesta a spus că a existat chiar o cercetare cu privire la acest aspect, care s-a întins pe 5 ani la Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Concluzia a fost aceeași: „o simplă coincidență”.

Unul dintre cele mai devastatoare cutremure din România a avut loc în 1940. În noaptea de 9 spre 10 noiembrie, la ora 3:39, a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter.

Cifra exactă a victimelor nu se cunoaşte deoarece în 1940, în timpul războiului, informaţiile se transmiteau cu dificultate, însă se apreciază că în toată ţara ar fi fost în jur de 1.000 de morţi şi aproximativ 4.000 de răniţi.

Însă mai grav a fost cel din 4 martie 1977. În urma acestui seism au murit 1578 de oameni și 11.300 de răniți. A durat 56 de secunde și este considerat cel mai distructiv seism din România.

FOTO: Angelo_Giordano/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.