De ce au fost bătuți turiștii israelieni. Explicația Jandarmeriei și mărturia șoferului cu mâna ruptă

jandarm mână ruptă
Foto: Captură Facebook Epoch Times Romania

Maiorul Laurențiu Cazan, coordonatorul acțiunilor Jandarmeriei în seara de 10 august, a explicat într-o emisiune la postul de televiziune TVR 1 ce s-a întâmplat cu turiștii israelieni care au fost bătuți fără motiv de jandarmi.

Incidentul s-a petrecut la intersecția străzilor Ion Mihalache cu Banu Manta.

Potrivit lui Laurențiu Cazan, jandarmii au crezut că turiștii fac parte dintre huliganii care încercau să fugă din acea zonă urcându-se în taxiuri.

„Era o situație în care cei care atacau forțele de ordine, cei care au făcut acea baricadă cu mobilierul stradal… Jandarmii care acționau în zona respectivă au observat că, în momentul în care noi ne-am dus în zona respectivă să respingem acel grup, o parte dintre ei foloseau taxiurile ca să plece din zonă. O măsură a fost să verificăm și acea zonă cu taxiuri”, a declarat el.

Cel mai grav rănit este taximetristul Valeriu Ionuț Rădulescu, în vârstă de 30 de ani, care are o fractură de antebraț la mâna stângă. El va trebui să își țină mâna în ghips timp de 42 de zile.

El a povestit pentru presă ce s-a întâmplat vineri, 10 august: „Am plecat de la un hotel din București, mă duceam spre un club din București, și ne-au oprit jandarmii și au început să ne bată. Fără niciun motiv. N-am apucat să reacționăm absolut deloc. Au precizat că erau turiști și tot îi băteau cu bastoanele. [Nu ne-au dat – n.r.] nicio explicație. Ne-au oprit și ne-au luat la bătaie. Turiștii au fost foarte mult bătuți în mașină, nu în afara mașinii. Strigau foarte tare „sunt turist”, eu strigam „nu am făcut nimica” și tot ne băteau”.

„Nu înțelegeam de ce tot dădeau atâta timp cât eu eram pe burtă și încătușat”

Rădulescu a mai spus că mâna i-a fost ruptă în momentul în care era în mașină, la volan, iar un jandarm a vrut să îl lovească în față. S-a apărat cu brațul și a suferit o fractură.

„Ne-au tras afară jos din mașină, ne-au bătut și încătușaț, și după aceea cred că și-au dat seama că au greșit, ne-au lăsat în pace, și la 2-3-4-5 minute au plecat. M-au controlat în mașină, nu au găsit absolut nimica, mi-au cerut buletinul, au făcut poză la buletinul meu, turiștii erau… unul a fost bătut cu mine, doi dintre bărbați au fugit, și în dreapta mea a fost o doamnă, o femeie, turist. Ei țipau că sunt turiști și ei tot dădeau”, a mai precizat taximetristul.

El a completat că nu a încercat să fugă de jandarmi: „Eu am oprit mașina personal în fața lor pentru că nu mai aveam pe unde să trec și la un moment dat toți 30-50 câți au venit fugeau spre mine. (…) N-am nicio explicație. M-am trezit bătut. Bătut, tras, încătușat. Nu înțelegeam de ce tot dădeau atâta timp cât eu eram pe burtă și încătușat”.

După incident, a plecat cu taxiul la un hotel din București și acolo a solicitat Poliția și Salvarea. Apoi, a fost transportat la Spitalul Municipal. Tânărul, care nu va putea lucra mai bine de o lună, și-a angajat avocat și a spus că va cere daune Jandarmeriei și statului român.

El a mai spus că turiștii s-au întors în Israel, însă și-au luat și ei avocat și vor da în judecată Jandarmeria și statul român.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.