De ce are România cea mai mare rată a deceselor provocate de COVID-19 din Uniunea Europeană

FOTO: 1662222/Pixabay.com
FOTO: 1662222/Pixabay.com

Medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a spus că motivele pentru care țara noastră are o rată a deceselor atât de mare în cazul pacienților cu COVID-19 țin de capacitatea sistemului medical autohton.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor arată că în România au fost înregistrate, în medie, 3,1 decese provocate de COVID-19 la suta de mii de locuitori, de două ori mai multe decât în Bulgaria, a doua țară din acest clasament.

”Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces”, a spus Rafila.

”E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a adăugat el.

”Avem un sistem de sănătate sub presiune”, a completat Rafila, pentru Digi24.

Chestionat pe aceeași temă, președintele României, Klaus Iohannis, a explicat că doar prin respectarea măsurilor de protecție – spălat des pe mâini, purtarea măștii și menținerea unei distanțe sociale adecvate – se poate evita contactul cu virusul, dar și o internare în spitalele din România.

”Am discutat  am discutat cu ministrul Tătaru. Situația este îngrijorătoare”, a concluzionat șeful statului, ieri, într-o conferință de presă.