De ce ar trebui să înlocuiești tuburile fluorescente cu LED-uri

Foto> Shutterstock

Care sunt avantajele ledurilor față de vechile neoane

Multă vreme, iluminatul comercial și chiar cel casnic a fost simplu de implementat. Suprafețe mari au putut fi luminate simplu, folosind tuburile fluorescente. Iar motivele sunt lesne de înțeles. Tuburile sunt eficiente, au durate mari de viață, consumă puțină energie, iar calitatea luminii este ridicată. Dar au și dezavantaje, dintre care cel mai mare este prezența unei anumite cantități de mercur ce se poate dovedi periculoasă în cazul în care tuburile se sparg.

Alternativa modernă este să le înlocuiești cu tuburi cu led. Iar avantajele acestora sunt numeroase. Tehnologia iluminării cu led a ajuns suficient de avansată din punctul de vedere al eficienței, încât este greu să mai poți justifica folosirea vechilor tuburi fluorescente sau chiar și a becurilor economice cu fluorescență. Deși costul inițial al înlocuirii lor cu leduri ar putea fi mai ridicat, acesta se va amortiza în cel mult doi ani, datorită consumului și mai redus de energie.

Tehnologia LED este mai eficientă

În medie, lămpile cu LED sunt cu aproximativ 30% mai eficiente decât cele fluorescente. Ceea ce înseamnă că o factură de electricitate aferentă iluminatului de 1000 de lei, să spunem, se poate reduce cu 300 de lei doar prin folosirea luminilor cu led. Un tub cu led  standard poate avea puteri începând cu doar 8 watti, în timp ce neoanele clasice nu au puteri mai mici de 25 de watti.

Tuburile LED durează mai mult și sunt mai sigure

Durata estimată de viață a unui tub fluorescent este de aproximativ 30.000 de ore. În schimb, un tub cu led poate avea o durată de viață de până la 84.000 de ore, adică aproape triplu. Așa cum spuneam, deși costul de înlocuire poate fi mai mare, amortizarea se va face cu siguranță, având în vedere durata mare de viață. 

Avantajul LED-urilor este că ele conțin zero mercur. Tuburile cu fluorescență trebuie reciclate în mod corespunzător și în niciun caz sparte, deoarece vaporii eliberați și stratul care acoperă sticla la interior sunt dăunătoare mediului înconjurător. Durabilitatea crescută a tuburilor cu LED este valabilă și dacă, din greșeală, le scapi de la o distanță mai mică. Majoritatea sunt construite din plastic rezistent, ceea ce le face mai durabile. În schimb, tuburile fluorescente sunt atât de fragile, încât se pot sparge ușor chiar și scăpate de la o distanță de câteva palme.

Lumina tuburilor cu LED este mai variată

Unul dintre motivele principale pentru care tuburile cu led sunt mai eficiente este faptul că lumina emisă de diode este unidirecțională. Un tub e construit astfel încât toate diodele sunt aliniate și emit lumina în jos. Lămpile fluorescente emit lumina în toate părțile, chiar și în interiorul suportului, unde este inutil. Chiar dacă pe eticheta unui tub cu led vei vedea un flux luminos nominal mai mic, acesta este mai eficient, deoarece este direcționat spre zona care trebuie iluminată.

Alt avantaj este faptul că intensitatea luminii poate fi reglată cu ușurință, existând tuburi care pot avea și această opțiune sau care sunt compatibile cu un variator. În schimb, tuburile fluorescente operează mereu la putere maximă. Există și anumite modele a căror intensitate poate fi ajustată, cu ajutorul unui balast special, dar costul acestora e de multe ori mai ridicat decât cel al tuburilor cu led. 

Odată pornită alimentarea, tuburile cu led se aprind instantaneu, spre deosebire de neoanele care au nevoie de câteva secunde pentru a se aprinde și vor furniza nivelul optim de lumină abia după câteva minute. Și, bineînțeles, tuburile cu led pot emite atât lumină caldă, cât și rece. Temperaturile de culoare disponibile sunt mult mai variate, de la 2500K, pentru lumină caldă, apropiată de cea solară, până la 6500K, temperatura pentru lumină rece, de nuanță albastră.

Sursa foto: Shutterstock

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.