De ce apare strungăreața și când e nevoie de intervenția stomatologului în caz de diastemă

Diastema este un decalaj, un spațiu între dinții tăi. Acest lucru se poate întâmpla între oricare dintre dinții tăi, dar strungăreața cea mai vizibilă este cea între dinții superiori.

Cauzele diastemei

Există multe cauze diferite ale diastemei.

Este posibil să aveți un spațiu între dinți din cauza unei combinații a unora dintre următorii factori:‌

Creștere normală. Un decalaj între cei doi dinți din față este adesea o parte a dezvoltării normale a dinților copiilor. Se estimează că aproximativ jumătate dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 8 ani au goluri între dinții din față. De obicei, se închide când se formează caninii superiori.

Mărimea, forma și poziția dinților tăi. Dinții care au o dimensiune, formă sau poziție neobișnuită pot avea spații între ei. De exemplu, dacă caninii tăi nu sunt în poziția lor normală, înseamnă că celor doi dinți din față le lipsește presiunea laterală, ceea ce le permite să se deplaseze. Acest lucru poate duce la formarea de goluri între dinți.

Infecție gingivală. Boala gingiilor sau parodontita este o infecție a gingiilor tale. Poate deteriora țesutul și osul care vă susțin dinții. Acest lucru poate determina slăbirea dinților și formarea de goluri.‌

Unele simptome ale bolii gingiilor includ:

Gingii umflate, sensibile
Gingii de un roșu aprins și aftele pe limbă
Gingii care sângerează ușor
Durere la mestecat
Scuipat sânge când folosiți ața sau periați
Dinți slăbiți
Respirație urât mirositoare

Obstrucții în gură. Se pot forma goluri dacă aveți dinți suplimentari (supranumerari) sau dacă aveți dinți de lapte care nu cad. Chisturile pot provoca, de asemenea, goluri.

Obiceiuri proaste. Unele obiceiuri proaste pot cauza goluri în dinții tăi. Dacă vă mușcați în mod regulat buza inferioară sau vă sugeți degetele, acest lucru pune presiune pe dinții din față și îi face să se împingă în afară.

Un decalaj între dinți poate fi cauzat chiar de obiceiurile proaste cu un piercing în limbă. Nu este o problemă să aveți un astfel de accesoriu, desigur, însă mulți purtători ghidează piercingul cu vârful între dinți, cu ajutorul limbii.

Amplasarea limbii. În timp ce un spațiu între dinții frontali superiori este mai frecvent, se poate întâmpla și între dinții inferiori. Cauza principală a diastemei din dinții inferiori este atunci când limba presează prea mult înainte în gură ( împingerea limbii ).

Opțiuni de tratament pentru diastemă (strungăreață)

Este posibil să nu fie necesar un tratament pentru un spațiu între dinți. Pentru unii oameni, decalajul este doar ceva de ordin estetic și nu provoacă multe probleme. Unii cercetători spun că dificultatea nu constă în tratarea diastemei, ci în prevenirea repetării acesteia.

Copii. În cazul diastemei la copii, decalajul se poate închide de la sine. Stomatologul dumneavoastră va evalua diverși factori, cum ar fi dimensiunea dinților, distanța dintre dinți, dezvoltarea dinților și multe altele. Este mai probabil ca decalajul să se închidă în mod natural atunci când nu există mai mult de 2 milimetri de spațiu între dinți.

Controlați boala gingiilor. Dacă decalajul dumneavoastră se datorează bolii gingiilor, medicul dentist va lucra mai întâi pentru a controla boala.

Dacă acest decalaj nu este prea avansat, medicul dentist poate utiliza câteva metode mai puțin invazive, cum ar fi:

Antibiotice. Deoarece există o infecție bacteriană, medicul dentist vă poate prescrie antibiotice. Există antibiotice topice, cum ar fi apă de gură sau geluri, care sunt introduse în spațiile dintre dinți și gingii. De asemenea, pot fi necesare antibiotice orale.

Curățare dentară. Acest lucru elimină bacteriile din dinți și gingii.

Perierea rădăcinilor dentare. Stomatologul dumneavoastră va netezi suprafețele rădăcinilor dinților dumneavoastră. Acest lucru elimină bacteriile și ajută la prevenirea acumulării mai multor tartru și bacterii.

Tratamentele chirurgicale pentru bolile gingiilor includ:

Grefa osoasă. Acesta este utilizat atunci când boala gingiilor a distrus osul din jur. Grefa poate fi din os sintetic, donat sau propriu.

Grefe de țesut moale. Țesutul moale poate fi îndepărtat de pe cerul gurii și atașat de gingia afectată. Acest lucru poate ajuta la acoperirea rădăcinilor expuse și la consolidarea țesutului deteriorat.

Chirurgie. În această procedură, medicul dumneavoastră stomatologic va face tăieturi mici și va ridica o secțiune a gingiei. Acest lucru expune rădăcinile dinților și face astfel încât detartrajul și ”perierea” rădăcinii să poată fi realizate mai eficient.

Proteine ​​care stimulează țesuturile. Stomatologul dumneavoastră va aplica un gel pe rădăcina deteriorată a dintelui. Acest lucru încurajează creșterea oaselor și țesuturilor sănătoase.

Regenerare ghidată a țesuturilor. Pentru a ajuta la reluarea creșterii osului distrus, medicul dentist va plasa o țesătură specială între os și dinți. Acest lucru oprește pătrunderea țesuturilor și permite oaselor să crească înapoi în mod corespunzător.‌

Intervenție chirurgicală. Dacă diastema dumneavoastră e cauzată de un fren mare sau scăzut, sau unui chist, poate fi necesară o intervenție chirurgicală înainte de a putea fi efectuat tratamentul ortodontic. Operația nu înseamnă însă că decalajul se va închide de la sine. Poate fi necesar un tratament suplimentar pentru a închide diastema.

Bretele. Acesta este un tratament comun pentru diastemă. Bretelele sunt un aparat fix care folosește brackets, fire și benzi pentru a vă mișca dinții. Ei pun presiune pe dinții tăi pentru a-i muta treptat în poziția corectă. Odată ce dinții tăi sunt în poziția corectă, aparatul dentar va fi îndepărtat.

Din cauza posibilității de revenire a diastemei, medicul dentist vă poate recomanda un dispozitiv de fixare permanent. Este posibil ca un dispozitiv de reținere detașabil să nu fie potrivit din cauza posibilei mișcări a dinților atunci când nu purtați dispozitivul de reținere.

Proteze. Dacă diastema este cauzată de lipsa dinților, medicul dentist poate folosi implanturi sau coroane fixe sau detașabile pentru a ajuta la închiderea decalajului. Acest lucru se va face probabil după tratamentul ortodontic.

Rășină compozită. Aceasta este o procedură minim invazivă pentru a umple golul dintre dinți. Arată ca structura naturală a dintelui și este de lungă durată.

Prevenirea diastemei

Nu toate diastemele pot fi prevenite. Dar există câteva modalități de a reduce riscul de a avea strungăreață:

Ajutați-vă copilul să înlăture orice obiceiuri proaste, cum ar fi sugerea degetului mare.

Spălați-vă dinții de două ori pe zi și folosiți ata dentară o dată pe zi pentru a preveni bolile gingiilor.

Consultați-vă medicul dentist pentru curățări regulate. Este posibil să nu reușiți să eliminați toată placa chiar dacă vă periați și folosiți ata dentară în mod regulat. Placa profundă poate fi îndepărtată numai în timpul curățării dentare.