De ce a scos pepenii din meniu chef Adi Hădean. Ce i-a spus un prieten care are laborator de testare pentru alimente

FOTO: LoggaWiggler/Pixabay.com
FOTO: LoggaWiggler/Pixabay.com

Chef Adi Hădean spune că a avut probleme digestive timp de mai bine de o lună din cauza probabil a unui dintre cele mai populare fructe de sezon din România. Este vorba despre pepenele verde.

„Hai că-i aproape gata sezonul pepenilor, și n-am zis nimic pe tema asta pentru că am vrut să fiu cât mai precis că nu vorbesc tâmpenii. Plecând de la impresia că anul ăsta pepenii românești s-au dus dracului (Doamne iartă-mă), impresie solidificată de faptul că am fost afectat digestiv mai bine de o lună de zile, și nu ușor, afectare care a încetat la o săptămână după ce am scos lubenița din meniu, am început să mă uit în stânga și-n dreapta, să văz dacă-s singurul în situația asta”, a scris el pe Facebook.

Hădean a aflat că nu este singurul cu această problemă și a avut confirmarea că ar fi o problemă din partea unui laborator de testare.

„Ba mai mult, un prieten cu mijloace (adică are laborator de testare) mi-a comunicat că-n pepenii românești testați de el a găsit de 30 de ori mai mulți nitrați decât e maxim admis legal”, a precizat cheful.

Hădean susține că Statul Român trebuie să ia măsuri și să nu mai autorizeze nicio piață fără propriul laborator de testare:

„Înțeleg că agricultura-i grea și că anul ăsta a fost unul teribil, dar ani ca ăsta sau mai răi o să mai tot fie, și dacă ne batem joc de ce mâncăm, o să avem în plus și problema asta. Dacă aș fi statul român, n-aș mai autoriza nici o piață fără propriul laborator de testare, și dacă aș fi piață, n-aș lăsa pe nimeni să vândă oravă. Iubim produsul românesc, mă tot ambalez să promovez ideea de ani buni, da’ parcă nici să ne căcăm pe noi de dragul ideii nu-i amuzant.”

„Nitrații apar în legume și fructe prin intermediul îngrășămintelor pe bază de azot. Plantele au nevoie de acest macroelemente. Țăranul, legumicultorul aruncă cu îngrășăminte pe bază de azot pentru a forța creșterea. Pentru a ajunge acea legumă mai repede la maturitate, iar el să ajungă primul pe piață”, a explicat Costel Stanciu, Președintele Asociației Pro Consumatori.

Astfel, în cazul pepenilor este o practică des întâlnită. „Ajungi la final de iunie cu pepeni în piață, ai prețul cel mai bun. De aici reiese următoarea recomandare: abțineți-vă să mâncați pepeni în afara sezonului. Când eram mic mâncam pepeni începând din 29 august. Acum, de la final de iunie, mâncăm pepeni”, a precizat acesta.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: