De ce a eșuat campania de testare COVID-19 în școlile din România

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a spus că mai bine de un milion de teste COVID-19 stau nefolosite în școlile și grădinițele din România.

Potrivit liberalului, părinții nu își dau acordul pentru testarea odraslelor.

”Am avut și ieri și astăzi am avut discuții cu ministrul Sănătății pe această temă și sunt convins că există o concentrare pe acest subiect, pentru că într-adevăr nu merge. Într-o lună am utilizat 19.000 de teste din 1.150.000 de teste, este clar că ceva nu merge”, a declarat Cîmpeanu la Realitatea Plus.

”Diferența până la 1.150.000 poate fi folosită la testarea adulților și aceste teste nu trebuie să se piardă. Dar într-adevăr, mai ales în rândul copiilor de vârstă mică sunt considerate, am discutat cu părinți, sunt considerate mai greu de acceptat”, a adăugat ministrul Educației.

El mai spune că soluția o reprezintă utilizarea unor teste non-invazive.

În ceea ce privește campania de vaccinare, Sorin Cîmpeanu spune că jumătate din cadrele didactice din țară s-au imunizat deja la COVID-19.

”Faptul că peste 40% din personalul din învățământ, repet, la nivelul săptămânii trecute, dacă ne raportăm la cadrele didactice, deja mult peste 50% din numărul cadrelor didactice s-au vaccinat, a condus, îmi place să cred că aceasta este cauza pentru care numărul de infectări în rândul cadrelor didactice a scăzut de la 40 de cazuri pe zi săptămâna anterioară la 35 cazuri pe zi săptămâna trecută”, a susținut ministrul.

”Se respectă regulile mult mai riguros decât în alte locuri. Susțin în continuare principiul că școlile trebuie închise ultimele, dacă situația epidemiologică nu o impune. Închiderea șolilor fără măsuri complementare nu va produce efectul dorit”, a mai spus Sorin Cîmpeanu pentru sursa citată.