De ce a devenit roșie zăpada din Antarctica

zăpadă roșie antarctica
Foto: Biologul Andriy Zotov / Ministerul Educației și Științei din Ucraina / Facebook

Când s-au trezit luni dimineața, cercetătorii de la stația științifică din Antarctica a Ucrainei au fost uimiți să vadă că zăpada din jurul stației se înroșise, având culoarea sângelui, relatează Euronews.com.

Fenomenul nu are însă nicio conotație sinistră, mai notează sursa citată, fiind cauzat de prezența unor alge microscopice numite Chlamydomonas nivalis.

Aceste alge proliferează în zăpadă atunci când vremea este bună, a explicat Ministerul Educației și Științei din Ucraina într-o postare pe Facebook: „Algele se află în zăpadă pe tot parcursul iernii, iar când condițiile meteo devin favorabile (vara) încep să înmulțească și să iasă la iveală. Deoarece, pe lângă pigmentul verde – clorofila, celulele lor conțin și un strat de caroten roșu, pe zăpadă apar astfel de pete roșii”.

Însă aceste alge contribuie la schimbările climatice deorece zăpada roșie reflectă mai puțină lumină decât zăpada albă, așa că se topește mai repede.

Algele pot deveni inactive numai la temperaturi joase.

Fenomenul este observat cu regularitate și în zona arctică, în Munții Alpi, precum și în alte regiuni montane.

Tot în această lună, temperaturile maxime din Antarctica au atins un nou record, ele ajungând la 18,3 grade Celsius la stația Esperanza.

Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale din cadrul ONU, Peninsula Antarctica (adică vârful nord-vestic aflat aproape de America de Sud) este una dintre regiunile care se încălzesc cel mai rapid de pe planetă. Aici, temperaturile au crescut cu aproape 3 grade Celsius în ultimii 50 de ani.

zăpadă din antarctica roșie
Foto: Biologul Andriy Zotov / Ministerul Educației și Științei din Ucraina / Facebook
zăpadă din antarctica roșie
Foto: Biologul Andriy Zotov / Ministerul Educației și Științei din Ucraina / Facebook
Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.