De ce a cheltuit o primărie 1,6 de milioane de lei pe ceasuri inteligente

Peste 5.000 de elevi din Sectorul 5 vor purta ceasuri inteligente. Foto: Pixabay

Daniel Florea, primarul Sectorului 5 al Capitalei, a cumpărat din bani publici 5.203 de ceasuri inteligente, cu buton de panică, pentru școli și licee. Ceasurile au fost cumpărate de la aceeași firmă.

Ceasurile, care au costat 1.644.085 de lei, au fost cumpărate pentru ”siguranța elevilor”, aceștia putând să își alerteze părinții în caz că sunt în pericol.

Fiecare ceas a costat 316 lei, toate fiind cumpărate de la aceeași firmă I-TOM Solutions SRL.

Se pare că primarul Daniel Florea nu știe cum să cheltuie mai repede și mai inutil banii contribuabilor, având în vedere că doar una din zece din școlile Sectorului 5 au autorizație pentru securitate la incendiu.

Ceasurile cumpărate de edilul din București sunt de tip Smartwatch Android, cu Micro SIM Display, OLED Dimendiune display 0.96 inch Conectivitate GPL, LBS, AGPS, GPRS Clasa 12 Tip, Procesor360MHz, Tip Baterie : 400mAh Li-Polymer, Autonomie 72 ore, Tip încărcare: Micro USB, Funcționalități : Alarmă Agenda Buton SOS, Telefon Mesaje Vocale și text, Perimetru de securitate (GeoFence), Recompensă, Istoric, Găsire ceas pierdut, Oprire ceas de la distanță, Avertizare ceas desfăcut, Apel vocal bidirecțional, Pedometru, distanță parcursă, calorii consumate. GARANTIE 24 luni Aplicatie inclusă Instalare, configurare și instruire incluse.

Un astfel de ceas costă, însă, cel puțin 133 de lei, cu mult sub oferta accesată de școlile din Sectorul 5 prin sistemul de achiziții publice, scrie Hotnews.

Primăria de sector se dezice de achziție și spune că ”școlile știu cel mai bine ce necesități au”. De asemenea, reprezentanții primăriei nu știu de ce au fost cumpărate toate ceasurile de la aceeași firmă.

Firma a fost înființată în 2006, iar în ultimii doi ani a avut peste 50 de contracte cu instituții publice, în special cu școli, în legătură cu sistemul electronic de management școlar.