De ce 2 frizeri cu COVID, care au intrat în contact cu zeci de clienți, nu au infectat pe nimeni

frizerie coafor păr frizer
Foto: Engin_Akyurt / pixabay.com

Doi frizeri din Statele Unite, care aveau coronavirus, nu au infectat pe niciunul dintre zecile de clienți cu care au intrat în contact. Măștile de protecție ar putea fi explicația, relatează publicația livescience.com.

Cei doi stiliști din Springfield, Missouri, SUA, au interacționat cu 139 de clienți și cu 6 colegi înainte de a afla că au coronavirus. Din fericire, ei nu au infectat pe nimeni dintre cele 67 de persoane testate, iar restul nu au dezvoltat niciun simptom al bolii, au anunțat autoritățile americane.

Frizerii lucrau într-un salon unde au fost puse în aplicare diferite măsuri de protecție menite să împiedice răspândirea coronavirusului, se arată într-un comunicat de presă al Departamentului de Sănătate din Comitatul Springfield-Greene.

Iată câteva dintre acestea:

– pentru a evita aglomerația, clienții aveau nevoie de o programare
– scaunele au fost amplasate la o distanță mai mare unele de altele decât în mod obișnuit
– stiliștii erau obligați să stea la o distanță de 1,8 metri de clienți atunci când nu le tăiau / aranjau părul
– atât clienții, cât și angajații salonului, erau obligați să poarte măști de protecție

Departamentul de Sănătate le-a oferit tuturor celor 139 de clienți și 6 angajați posibilitatea de a se testa gratuit, potrivit jurnalului științific Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR). În total, 67 de persoane au făcut testul, iar toate rezultatele au fost negative. Toate celelalte persoane expuse au fost plasate în carantină pentru două săptămâni, iar niciuna dintre acestea nu a prezentat simptome de COVID-19.

Pe baza acestor informații, Departamentul de Sănătate și MMWR au ajuns la concluzia că niciun client sau angajat al salonului nu a fost infectat de cei 2 stiliști (totuși, în raportul MMWR se arată că nu poate fi total exclusă posibilitatea ca unii dintre clienții care nu au fost testați să fi fost asimptomatici).

„Este o informație extraordinară despre importanța purtării măștilor pentru a preveni îmbolnăvirea cu COVID-19”, a declarat Clay Goddard, directorul Departamentului de Sănătate.

Reprezentanții Departamentului de Sănătate au realizat și interviuri cu 104 din cei 139 de clienți. 98% dintre cei intervievați au spus că au purtat masca pe durata întregii programări, iar 2% au declarat că au purtat-o o parte din timp.

Cei mai mulți dintre clienți au purtat măști chirurgicale sau din materiale textile. Foarte puțini au purtat măști de tip N95.

„Aceste rezultate susțin acoperirea feței în spațiile publice, în special atunci când distanțarea socială nu este posibilă, pentru a reduce răspândirea SARS-CoV-2”, au mai arătat specialiștii.

Foto: Engin_Akyurt / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.