De câte voturi e nevoie pentru a cădea Guvernul Cîțu

FOTO: cdep.ro curtea constituțională
FOTO: cdep.ro

„Susținem orice moțiune ajunge la vot”, este mesajul liderului deputaților USR PLUS, Ionuț Moșteanu. Asta înseamnă că moțiunea de cenzură depusă de PSD, pentru demiterea Guvernului condus de Florin Cîțu, care va ajunge la vot marți, are șanse mari de a trece.

Liberalii, alături de parlamentarii UDMR, adună doar 163 de voturi, mult sub necesarul de 234, pentru ca guvernul să nu fie dărâmat. În tabăra celor care au depus moțiuni de cenzură, USR PLUS, AUR și PSD sunt 280 de aleși. Ei ar putea decide plecarea lui Florin Cîțu de la Palatul Victoria.

Liderii PSD spun că vor alegeri anticipate. Asta înseamnă că doi premieri desemnați de Klaus Iohannis trebuie să fie respinși de Parlament în termen de 60 de zile.

„Se poate veni cu un guvern tehnocrat până la organizarea alegerilor anticipate”, a declarat președintele PSD, Marcel Ciolacu.

Între timp, liberalii au pregătit două echipe de negocieri pentru a reface majoritatea în Parlament, dar ar avea și un plan de rezervă în situația în care guvernul ar cădea. Se crede că ar putea propus un premier de sacrificiu de Klaus Iohannis prima dată, iar a doua oara ar putea fi propus de președinte tot Florin Cîțu. În acest scenariu, liberalii cred că PSD nu-și dorește cu adevărat alegeri anticipate.

Proaspătul lider al PNL și premier, Florin Cîțu, transmite că așteaptă moțiunile. „Noi ne pregătim să mergem în Parlament cu propuneri de miniștri și mergem mai departe. (…) Să vedem moțiunile la vot. Apoi vedem discuțiile”, a declarat Florin Cîțu.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că speră ca moțiunea să nu treacă, însă nu este sigur că va rezista.

„Eu sper că nu va cădea, dar aș fi ipocrit să spun că sigur că va rezista, când văd și eu matematic, aritmetic. Cifrele pot fi contrazise, dar nu merită”, a mai precizat Kelemen Hunor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.