De azi, canadienii pot fuma marijuana legal

Foto: Pixabay

Canada a devenit a doua țară, după Uruguay, care legalizează posesia și consumul recreațional de cannabis. Canadienii pot cumpăra marijuana legal începând de azi.

Peste 15 milioane de gospodării din Canada au fost informate de schimbările în legislație, fiind avertizați și de pericolele la care se expun canadienii dacă se urcă la volan sub influența cannabisului – una dintre principalele griji ale autorităților în urma legalizării.

Uruguay a fost prima țară care a legalizat complet marijuana, deși Portugalia și Olanda au făcut pași similari, însă cu mici restrângeri.

Magazinele care vând produse din cannabis s-au deschis la miezul nopții în Canada, având imediat numeroși clienți. Experții susțin că țara se va confrunta imediat cu o criză a produsului, numărul producătorilor fiind încă destul de mic pentru a acoperi cererea.

În Ontario, cea mai populată provincie a Canadei, magazinele speciale se vor deschide abia primăvara viitoare, deși cetățenii de aici vor putea să cumpere online.

Mai mult, Columbia Britanică, o provincie cu un ridicat grad de consum al marijuanei, are, începând de azi, un singur magazin dedicat acestei piețe.

Canadienii își propun, prin legalizare, mai multe lucruri. În primul rând, se dorește restricționarea accesului tinerilor la acest drog, dar și reducerea volumului de muncă în sistemul de justiție, care era plin de dosare ale consumatorilor.

Lumea întreagă privește către experimentul canadian, care, dacă se va dovedi a fi de succes, ar putea fi implementat și în alte țări.

Principalul promotor al legalizării a fost premierul Justin Trudeau, care a promis acest lucru încă din 2015.