David Popovici a luat aurul la Campionatele Europene de Natație. Cât de aproape a fost de un nou record mondial

david popovici
Sursa: Federația Română de Natație (Facebook)

Înotătorul român David Popovici a câștigat medalia de aur la proba de 100 de metri liber de la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad.

„România a cucerit în această seară prima sa medalie la Campionatele Europene de natație de la Belgrad. Și ce medalie! David Popovici (19 ani), unul dintre cei mai valoroși înotători din lume în acest moment, a câștigat medalia de AUR în proba de 100 m liber! În bazinul din incinta Sports Centre Milan Gale Muškatirovic, sportivul român, pregătit de antrenorul Adrian Rădulescu, a încheiat cursa cu timpul de 46,88 secunde”, a anunțat Federația Română de Natație și Pentatlon Modern.

Recordul mondial în această probă este de 46,80, și a fost stabilit de Pan Zhanle, din China, în 2024.

Pe locul secund în proba de 100 de metri liber de la Campionatele Europene de Natație de la Belgrad s-a clasat Nandor Nemeth, din Ungaria, cu 47,49 de secunde, iar pe trei Andrej Barna, din Serbia, cu 47,66 de secunde.

În prezent, recordul european la 100 de metri liber este deținut tot de David Popovici (46,86 secunde), fiind stabilit în 2022, la Campionatele Europene de Natație de la Roma.

În vârstă de 19 ani, David Popovici a câștigat până acum 2 titluri mondiale și 3 europene, astfel: 100 de metri liber și 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de Natație din 2022 de la Budapesta, 100 de metri liber și 200 de metri liber la Campionatele Europene de Natație din 2022 de la Roma și 200 de metri liber la Campionatele Europene de Natație în bazin scurt din 2021 din Kazan, Rusia.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.