Daune morale uriașe câștigate în instanță de familia unei fetițe care s-a infectat cu o bacterie într-un spital din România

Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași
Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași. Foto: Facebook

Familia unei fetițe care a luat o bacterie dintr-un spital din Iași a câștigat în instanță 100.000 de euro sub formă de daune morale, relatează publicația locală ReporterIS.

Pe când avea un 1 și jumătate, Aurora Dalia C. a fost internată la La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” din Iași, în septembrie – octombrie 2020. Ea s-a infectat cu Klebsiella de la un cateter de perfuzie ce i-a fost pus într-una din venele de la un picior.

Infecția nosocomială i-a complicat starea de sănătate și i-a pus în pericol viața, fiind nevoie de intervenții chirurgicale suplimentare pentru îndepărtarea pungii infecțioase, precum și de prelungirea spitalizării, a explicat avocatul familiei C.

Cateterul venos a fost analizat microbiologic în spital și rezultatul analizei a fost de infecție cu Klebsiella rezistentă la antibiotice, aceasta fiind o bacterie care colonizează în special mediile spitalicești.

Familia a dat în judecată spitalul, iar la 3 ani și jumătate de la demararea procesului, părinții au obținut daune morale de peste 100.000 de euro pe numele fetiței.

Spitalul a recunoscut infecția nosocomială, dar a încercat să introducă în proces asiguratorul Euroins. Judecătorul a dispus însă ca spitalul să plătească daunele morale de 100.000 de euro, urmând ca viitoarele prejudicii să fie recuperate ulterior.

Concret, prin sentința din 27 iunie 2024, judecătorii au obligat Spitalul „Sf. Maria” să plătească 100.000 euro reprezentând daune morale pentru prejudiciul cauzat minorei Aurora Dalia C., 2.022 lei prejudiciul material și 10.435 lei cheltuieli de judecată, taxa de timbru și onorariul pentru avocat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.