Datornici și după moarte. Creditul, transmis moștenitorilor

În condițiile actuale, creditul bancar contractat pentru achiziționarea unei locuințe, pe o perioadă de 25 – 35 de ani, are șanse să fie achitat de moștenitori.  

Și asta pentru că Noul Cod Civil prevede ca, la decesul unei persoane, moștenitorii împart atât averea, cât și datoriile.

Patrimoniul defunctului se transmite prin moștenire legală, în măsura în care cel care lasă moștenirea nu a dispus altfel prin testament, astfel că o parte din patrimoniul defunctului se poate transmite prin moștenire testamentară, iar cealaltă parte prin moștenire legală, se precizează în legislația în vigoare.

La rândul său, și Cristian Horgea, avocat în cadrul Ionescu și Sava, a explicat pentru avocat.net, că patrimoniul unei persoane decedate, care urmează a fi moștenit, include atât bunuri, cât și datorii.

„La decesul unei persoane, patrimoniul acesteia se transmite pe calea moștenirii legale sau testamentare către moștenitori. Patrimoniul unei persoane cuprinde atât un activ (bunuri, drepturi), cât și un pasiv (obligații patrimoniale, datorii etc.). Pe cale de consecință, cei care acceptă moștenirea defunctului vor prelua inclusiv obligații ale acestuia”, a declarat avocatul.

Potrivit lui Horgea, o modalitate prin care se poate evita preluarea unei datorii este renunțarea la moștenire. Noul Cod civil prevede ca renunțarea la moștenire se realizează printr-o declarație, care se încheie în formă autentică, la notar.

Dacă acest articol vi s-a părut util, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:



Cele mai noi articole ale noastre:

Exit mobile version