Record. Cea mai mare datorie ștearsă de o bancă din România

euro
Foto: niekverlaan / pixabay.com

Într-un caz social, un consumator din Maramureș a obținut ștergerea unei datorii de 44.621 de euro în urma negocierii cu banca, intermediată de Centrul de Soluționare Alternativă a Litigiilor în domeniul Bancar (CSALB).

Practic, banca a acceptat ștergerea unei datorii aproape egale cu suma împrumutată inițial consumatorului.

Potrivit unui comunicat de presă al CSALB, este cea mai mare datorie ștearsă vreodată de o bancă din România.

Soluția a fost propusă de conciliatorul Roxana Mustățea, după 3 luni de discuții cu ambele părți implicate.

Doamna R.P din județul Maramureș a împrumutat de la bancă, în 2007, aproximativ 50.000 de euro. Creditul avea dobândă variabilă, astfel că rata lunară a ajuns la 780 de euro. În plus, creditul a suportat de-a lungul anilor mai multe restructurări. La toate s-au adăugat înrăutățirea situației economice și familiale: deprecierea treptată a leului în raport cu euro, scăderea salariului și agravarea stării medicale a membrilor familiei.

“Vorbim despre un caz social, un caz care a fost analizat uman, nu din punct de vedere financiar. Toată lumea – atât CSALB, cât și banca – l-a tratat ca atare: mai mult cu sufletul și mai puțin pe baza cifrelor. Banca a acordat o diminuare a soldului de 44.600 de euro care reprezintă aproape întreaga sumă pe care consumatoarea a împrumutat-o în 2007. Pentru diferența care a rămas de plată, banca a împărțit suma în rate cu dobândă fixă. Practic, rata lunară va fi de aproximativ 1.000 de lei în perioada următoare”, a spus Roxana Mustățea, conciliatorul CSALB care a soluționat acest caz.

În decembrie 2018, prin intermediul CSALB a fost soluționat un alt caz în consumatorului i s-a șters o datorie de 39.000 de euro.

“Creșterea sumelor pe care instituțiile financiar-bancare le scad din sold sau din costul creditelor dovedește că băncile sunt dispuse să negocieze cu adevărat condiții mai bune pentru consumatori. Dar, ambele părți au de câștigat, deoarece își pot continua relația contractuală și, prin alegerea concilierii, a negocierii, evită rezolvarea litigiilor în instanță“, a spus Alexandru Păunescu, membru al Colegiului de Coordonare CSALB.

Foto: niekverlaan / pixabay.com

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos: