Datele Guvernului României se mută pe cloud. Operațiunea va costa 45 de milioane de euro

Guvernul României vrea să își mute datele pe Cloud. Foto: Pixabay

Principalele autorități naționale din domeniul comunicațiilor lucrează la dezvoltarea unei platforme naționale de cloud guvernamental.

Fondurile necesare implementării proiectului, 45 de milioane de euro, vor fi obținute atât de la bugetul de stat, cât și de la Uniunea Europeană.

Ministrul Comunicațiilor Petru Bogdan Cojocaru (PSD) a demarat proiectul pentru consolidarea și asigurarea interoperabilității sistemelor informatice dedicate serviciilor de e‐guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viața cetățenilor și întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental și a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data – Secțiunea Cloud computing guvernamental și rețelele sociale în instituțiile publice.

În cadrul acestui apel se vor finanța proiectarea și implementarea unei soluții IT destinate instituțiilor și autorităților din sectorul public din România precum și asigurarea bazei tehnice pentru dezvoltarea direct în cloud a viitoarelor aplicații folosite în administrația publică.

Cloud-ul de 45 de milioane de euro va economisi bani

”Cloud-ul guvernamental va reduce numărul de aplicații și servicii redundante care au fost dezvoltate până în prezent în sectorul public, sporind securitatea la nivelul centrelor de date prin implementarea unor soluții de securitate standard, actualizate şi probate”, a declarat Petru Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale.

În dezvoltarea bazei de date naționale vor fi implicate atât Ministerul Comunicațiilor, cât și Agenția pentru Agenda Digitală a României (AADR) și Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS).

”Dezvoltarea cloud-ului guvernamental va permite autorităţilor centrale şi locale din România să beneficieze de o platformă tehnologică modernă ce va permite implementarea facilă a unor sisteme informatice interoperabile, uniforme, sigure, cu costuri şi timpi de implementare reduse”, se arată în Ghidul solicitantului.

Ideea nu este una nouă. Fostul ministru al Comunicațiilor din Guvernul Grindeanu, Augustin Jianu, anunțase încă din 2017 intenția unui cloud construit în parteneriat public-privat.