Data de la care se va putea înscrie la vaccinare populația generală în România

valeriu gheorghiță coordonator vaccinare
Sursa: Captură Digi24

Persoanele din etapa a treia a vaccinării anti-COVID-19, care fac parte din parte din populația generală, se vor putea programa online după data de 15 martie. Prima vaccinare ar urma să aibă loc, pentru această categorie de persoane, cel mai probabil, în aprilie, potrivit coordonatorului campaniei naționale de imunizare, medicul Valeriu Gheorghiță.

„În ceea ce priveşte etapa a treia, posibilitatea de programare a persoanelor va fi disponibilă chiar după 15 martie, şi acest lucru e important, în momentul în care va fi disponibilă acea listă de aşteptare, iar vaccinarea respectivă probabil va debuta în luna aprilie”, a spus Gheorghiţă, la Digi 24.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a mai spus că începând cu 1 martie vor fi cel puțin 30.000 de persoane vaccinate în fiecare zi și vor fi zile în care se va depăși cifra de 40.000 de persoane imunizate. De asemenea, acesta a mai adăugat că numărul redus de persoane vaccinate în ultimele zile a fost din cauza faptului că au fost puține doze de ser disponibile.

„Aş vrea să fac o precizare legată de această scădere din ultimele zile a numărului de persoane vaccinate la nivel naţional, a fost o scădere practic cauzată de numărul limitat de doze din luna februarie în sensul în care pe baza calendarului de livrare am blocat locurile la programare după 11 februarie şi am deschis noi locuri din 1 martie. De mâine vor fi cel puţin 30 de mii de persoane vaccinate în fiecare zi, vom avea zile în care vom depăşi 40.000 de persoane vaccinate. Această scădere din ultimele zile nu este cauzată de scăderea adresabilităţii persoanelor, ci a fost generată de lipsa programărilor care la rândul ei a fost cauzată de o indisponibilitate a dozelor. A trebuit să şi reprogramăm o parte dintre persoane pentru că am avut suficiente doze”, a explicat Valeriu Gheorghiţă, duminică seara, la Digi 24.

Lista de așteptare începând cu 15 martie

Valeriu Gheorghiță a mai spus că pe platforma pentru programări va fi disponibilă și lista de așteptare pentru persoanele care se înscriu pentru a beneficia de vaccin.

„Prin operaționalizarea listei de așteptare, fiecare persoană care se înscrie pe platformă va putea opta pentru un centru de vaccinare, va putea vedea câte persoane mai are în fața sa”, a comentat Valeriu Gheorghiță.

El a explicat de ce a fost amânată această lista de așteptare.

„Ne-am dorit mai întâi să activăm toate centrele de vaccinare, cele peste 750 de centre, tocmai pentru a da posbilitatea persoanelor să opteze pentru unul dintre ele. Daca puneam lista de așteptare de la început, ar fi însemnat să reducem din opțiunile pe care o persoană le-ar fi avut la dispoziție. După ce va deveni disponibilă, ocuparea unui loc pentru vaccinare se va opera doar din această listă de așteptare, persoanele nu se vor mai putea programa în afara ei. Platforma îi va notifica doar pe cei din lista de așteptare (…)”, a explicat Gheorghiță.

Gheorghiță: „Vrem să creștem pragul pentru vaccinul AstraZeneca”

Medicul Gheorghiță spune că pragul pentru vaccinul AstraZeneca la 65 de ani ar putea fi eliminat. În martie, în România ar urma să intre 2,63 milioane de doze de vaccin, dintre care 1,2 milioane de doze de la AstraZeneca.

„Pentru dozele de Pfizer și Moderna sunt deja rezervate toate locuri disponibile până în data de 17 aprilie. Dozele sunt deja alocate. Urmează să deschidem noi centre de vaccinare și noi locuri pentru vaccinarea cu dozele AstraZeneca.

Pot spune în premieră că săptămâna trecută am făcut o solicitare oficială către comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății și către Agenția Națională a Medicamentului, pentru reevaluarea criteriului de vârstă pentru vaccinul AstraZeneca, având în vedere că au apărut date suplimentare cu privire la eficacitatea indubitabilă a acestui vaccin la persoanele cu vârste peste 55 de ani.

Avem în vedere fie creșterea pragului de vârstă la 65 de ani, fie eliminarea completă. Datele din Marea Britanie, din Scoția, arata eficacitatea foarte bună, de peste 94% în prevenire internărilor și a formelor de grave de boală provocată de COVID-19.

Cred că toate datele recomandă în acest moment această creștere a limitei la 65 de ani sau eliminarea ei.

În marea lor majoritate, dozele AstraZeneca administrate în Marea Britanie au fost folosite la persoane cu vârsta de peste 65 de ani”, a spus Valeriu Gheorghiță la Antena 3.

Dacă folosești des Instagram, poți găsi o mulțime de lucruri interesante postate de GreatNews pe contul nostru, accesibil la linkul de mai jos:


Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.