Darius Vâlcov și-a plagiat teza de doctorat. Rectorul ASE vrea să îi retragă titlul

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov. Foto: gov.ro

Darius Vâlcov, omul din spatele deja uitatului program de guvernare al PSD, fost consilier al premierului Viorica Dăncilă și condamnat penal în primă instanță pentru fapte de corupție, și-a plagiat un sfert din teza de doctorat în finanțe.

Potrivit Comisiei de Etică și Deontologie Profesională a Academiei de Studii Economice, Darius Vâlcov ar fi obținut titlul de doctor cu o teză care conține numeroase pasaje copiate.

Nicolae Istudor, rectorul ASE, vrea să îi retragă titlul de doctor omului politic din Slatina.

”Teza de doctorat a lui Darius Vâlcov, omul din spatele numeroaselor modificări ale legislației din domeniul afacerilor în ultimii ani, conține o proporție ridicată de preluări de fragmente de text aparținând altor autori. Vâlcov s-a folosit de multe tertipuri pentru a masca plagiatul, printre care inversiuni de cuvinte, sinonime, truncheri ale unor fraze și adăugiri de cuvinte”, scrie PressOne.

Darius Vâlcov, doctor plagiator

Conform analizei Comisiei Tehnice nominalizate de către Școala doctorală a ASE București, din cele 212 pagini de conținut ale lucrării (exclusiv referințele bibliografice), respectiv din cele 100 de pagini indicate în sesizare și supuse analizei, 86 de pagini – echivalente au fost identificate ca preluări. Aproape 50 de pagini nu au sursa indicată în niciun fel.

Înainte de începerea anchetei în cazul tezei sale de doctorat, Vâlcov respingea acuzațiile de plagiat cu un singur cuvânt: ”exclus”.

Decizia de plagiat a fost luată în data de 26 iulie 2019 de către toți cei 11 membri prezenți, însă abia la finalul săptămânii trecute a fost făcută publică pe site-ul ASE.