Darius Vâlcov despre protestatarii #rezist: ”Sunt un fir de praf”

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov. Foto: gov.ro

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a declarat duminică seara, 2 decembrie, la Antena 3, că protestatarii #rezist reprezintă „un fir de praf”.

Întrebat dacă România nu va fi catalogată ca extremistă, precum Ungaria sau Polonia, Darius Vâlcov a replicat: ”De cine suntem numiţi extremişti? De #Rezist, Antifa de România? Haideţi să-i ocolim, să-i sărim, să trecem pe lângă ei, pentru că sunt un fir de praf, un firicel mic de praf în drumul nostru spre a cuceri istoria pe care o merităm”.

Darius Vâlcov pare însă să nu cunoască diferența dintre mișcarea #rezist și Antifa din SUA. În vreme ce mișcarea #rezist este o mișcare îndreptată, în principal, împotriva corupției politicienilor, Antifa este un conglomerat de mișcări de stânga, anti-fasciste, din Statele Unite. De-a lungul timpului, grupurile Antifa s-au implicat în acțiuni directe și au folosit diferite tactici de protest, inclusiv activismul digital, violența fizică, distrugerea proprietății și hărțuirea celor pe care îi consideră fasciști, rasiști sau extremiști de dreapta.

Darius Vâlcov a atacat și Comisia Europeană, despre care a spus că are un dublu standard în raport cu România: „Clar, de departe există un dublu standard. Trebuie să se audă vocea României aşa cum se aude vocea Italiei, cum se aude vocea Ungariei, Poloniei, Cehiei sau Slovaciei”.

Darius Vâlcov și teoria conspirației: Alte țări vor ca românii să nu aibă autostrăzi

În timpul interviului Darius Vâlcov nu s-a ferit să emită o mulțime de teorii ale conspirației.

El a spus că fostul premier Dacian Cioloș este „omul lui Cioloș”: „Aţi văzut cu Facebook, ce interese ar avea Facebook să îl acuze pe Soroș că a vrut să scadă valoarea acţiunilor? Soroș joacă pe acţiuni, el vede România ca pe o firmă. Sunt sigur ca Cioloş e omul lui Soros. Să mă dea în judecată”.

„În primul moment în care a venit Cioloş (în fruntea Guvernului – n.r.) ştiţi ce a făcut? A modificat legea offset-ului şi a spus: dacă ăştia tot vor să dea 2% din PIB, hai să modificăm un pic legea offset-ului şi, când avem de la guvern la guvern achiziţie, banii aceia să nu se mai întoarcă în economie. Adică dacă eu, guvern, cumpăr de la dumneavoastră guvern de un miliard de lei trebuia ca guvernul de la care cumpăr, de 800 de milioane să facă investiţii în România”, a adăugat acesta.

O altă informație ciudată lansată de Darius Vâlcov a fost aceea că există multe țări care nu vor ca România să aibă autostrăzi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.