Darius Vâlcov, ”eminența cenușie” a PSD-ului, urmărit penal de DIICOT. Ar fi periclitat securitatea națională!

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov. Foto: gov.ro

Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, este urmărit penal de DIICOT pentru divulgarea secretului care periclitează securitatea națională.

DIICOT îl urmărește pe Vâlcov încă din februarie, când fostul primar al Slatinei și unul dintre principalii ”artizani” ai reformelor făcute de PSD în ultimii ani, după ce a publicat un protocol de colaborare între SRI și Parchetul General.

Vâlcov a fost citat de două ori pentru audieri până acum. Documentul postat pe Facebook de consilierul premierului avea caracter clasificat, referitor la „cooperarea pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin”, încheiat în decembrie 2016.

Protocolul publicat de Vâlcov privea organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii (clasificat secret de stat, nivel secret).

Parchetul General a inițiat, în martie 2018, demersurile pentru declasificarea documentului.

”Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceeaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului”, preciza atunci Parchetul General.

Într-un alt dosar de la DIICOT, procurorii au dispus renunţarea la urmărirea penală faţă de o grefieră, care ar fi fotocopiat protocolul şi i l-ar fi dat Adinei Florea, în prezent procuror şef adjunct al Secţiei de investigare a magistraţilor.