Darius Vâlcov, numit consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă

darius vâlcov
Foto: Captură YouTube / Geo.avramescu (Wikimedia Commons)

Darius Vâlcov, trimis în judecată în două dosare de corupţie, a fost numit consilier de stat al premierului Viorica Dăncilă, anunță news.ro.

Decizia privind numirea lui Darius-Bogdan Vâlcov în funcţia de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al prim-ministrului a fost semnată de Viorica Dăncilă şi publicată marţi, 30 ianuarie, în Monitorul Oficial. Darius Vâlcov a lucrat la elaborarea actualului program de guvernare al PSD.

Darius Vâlcov a fost primar al Slatinei timp de două mandate, iar apoi a devenit ministru de Finanţe din partea PSD. Din august 2014 până în decembrie 2014 a fost ministru delegat pentru Buget, iar din decembrie 2014 până în martie 2015 a fost ministru de Finanțe.

Cine este Darius Vâlcov

Darius Vâlcov este faimos pentru că ar fi primit șpagă într-un cimitir, dar și pentru că ar fi ascuns tablouri valoroase pe care le-a primit ca mită.

La data de 16 noiembrie 2015, conform Direcției Naționale Anticorupție, Darius Vâlcov a început să fie urmărit penal pentru infracțiunea de trafic de influență și mită. El este acuzat de DNA că a pretins un procent din sumele încasate de un om de afaceri din contractele încheiate cu Primăria Slatina. Sumele totale obținute ilegal se ridică la peste 4 milioane de lei. La data faptelor Darius Vâlcov era primar al municipiului Slatina.

Potrivit DNA, Darius Vâlcov se întâlnea cu ceilalți suspecți în cimitir și a primit „comisionul” în pungi de plastic, banii fiindu-i daţi în tranşe cuprinse între 400.000 şi un milion de lei.

Aproximativ 150 de tablouri au fost confiscate de la Darius Vâlcov în momentul începerii urmăririi penale, fostul ministru de Finanțe fiind acuzat că tablourile fie au fost primite ca șpagă, fie au fost achiziționate cu bani obținuți din fapte de corupție.

Tablourile erau realizate de pictori celebri: Pablo Picasso, Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Gheorghe Petraşcu, Constantin Piliuţă, Corneliu Baba, Horia Bernea, Octav Băncilă.

Mediafax.ro a relatat la acea dată că Darius Vâlcov intenţiona să deschidă o galerie de artă în Bucureşti, iar în acest scop luase un spaţiu şi începuse amenajarea, dar, din cauza cercetărilor, a ascuns tablourile la patru persoane de încredere. Anchetatorii ar fi găsit unele tablouri prin dulapuri sau pe sub paturi.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.