Darius Vâlcov: amnistia penală „ar fi un lucru bun, un moment 0 în anul centenar”

darius vâlcov
Darius Vâlcov. Foto: gov.ro

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă, condamnat pentru corupție la 8 ani de închisoare în primă instanță, a declarat luni seară, 16 iulie, la Antena 3, că amnistia penală ar fi ”un moment zero în anul Centenar” și că „ar fi un moment bun pentru toată lumea”, relatează g4media.ro.

Darius Vâlcov a mai spus că aceasta este părerea lui personală, nu cea a unui consilier al premierului.

Potrivit lui Darius Vâlcov, amnistia depinde de primul ministru Viorica Dăncilă.

Darius Vâlcov, 8 ani de închisoare cu executare pentru corupție

La data de 8 februarie 2018, Darius Vâlcov a fost condamnat în primă instanță de Înalta Curte de Casație și Justiție la 8 ani de închisoare cu executare.

Darius Vâlcov a început să fie urmărit penal de procurorii DNA în anul 2015, pe când era ministru al Finanțelor Publice.

Procurorii îl acuză că, pe când era primar al municipiului Slatina, în cursul anului 2009, administratorul unei societăți comerciale l-a contactat pe Darius Vâlcov și i-a propus ca, în schimbul câștigării unor licitații de lucrări pentru obiective situate în municipiul Slatina, orașele Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate (fără T.V.A.).

În urma acceptării propunerii făcute, firma omului de afaceri a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului „Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, având ca obiect semnarea contractelor cu Compania De Apă Olt pentru mai multe lucrări.

Administratorul societății și suspectul Vâlcov Bogdan Darius au stabilit de comun acord ca sumele de bani să fie remise primarului, în numerar, în lei și numai la sediul firmei.

Astfel, în baza acestei înțelegeri, începând cu luna decembrie 2010, Darius Vâlcov s-a prezentat periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta sume de bani în lei, remiterea fiind realizată ori de câte ori contractantul Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății, acuză procurorii.

DNA: Darius Vâlcov, mită de 2 milioane de euro

Începând cu jumătatea anului 2012, datorită unor probleme financiare existente în cadrul firmei sale, administratorul nu a mai putut face plățile către Darius Vâlcov.

În acest context, primarul l-a pus în legătură pe omul de afaceri cu o persoană cu funcție de conducere din cadrul Primăriei, care, având cunoștință de înțelegerea frauduloasă dintre cei doi, a hotărât, în scopul disimulării provenienței ilegale a banilor, ca diferențele de bani neonorate să fie plătite către o altă firmă, prin încheierea a trei contracte fictive de furnizare de bunuri/servicii, fără ca această societate să presteze vreun serviciu în virtutea contractelor special încheiate în acest sens.

Din materialul probator administrat în cauză a rezultat că în urma înțelegerii cu omul de afaceri, Darius Vâlcov a primit, în perioada 2010-2013, aproximativ 2 milioane de euro, o parte din această sumă fiind primită în mod direct, în numerar, iar suma de 2.480.000 lei a primit-o prin intermediul unor firme.

Fraudă uriașă descoperită în sănătate. DNA a trimis în judecată 90 de inculpați

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.