Darius Vâlcov a fost condamnat la închisoare cu executare

Darius Vâlcov Foto: gov.ro
Darius Vâlcov Foto: gov.ro

Fostul ministru al Finanțelor, Darius Vâlcov, a fost condamnat la șase ani și șase luni de închisoare, după ce a fost acuzat de corupție. Condamnarea a fost pronunțată de magistrații Tribunalului Dolj, este în primă instanță și poate fi contestată.

Judecătorii au mai decis să fie confiscată suma de 4.296.270 lei de la inculpat și menținerea măsurilor asiguratorii instituite prin Ordonanţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie.

Procesul a început în 2018, iar Vâlcov, care a fost și consilier în cabinetul Vioricăi Dăncilă, a fost acuzat de luare de mită și trafic de influență. Potrivit rechizitoriului, Vâlcov, în calitate de primar al Slatinei, i-ar fi cerut unui om de afaceri 10% din sumele încasate de firma sa de la primărie.

Contractul avea ca obiect elaborarea studiilor de fezabilitate, proiectelor tehnice și execuția lucrărilor pentru izolarea termică a fațadelor a 131 de blocuri din municipiul Slatina.

De asemenea, Vâlcov ar fi primit în 2013, în mai multe tranşe de la respectiva firmă, peste 2 milioane de lei, astfel încât omul de afaceri să nu întâmpine probleme în derularea contractului şi să primească banii la timp pentru lucrările efectuate. În această manieră, Vâlcov ar fi procedat şi în alte două cazuri.

Darius Vâlcov a mai primit o condamnare de 8 ani de închisoare de la Înalta Curte de Casație și Justiție, însă procesul a fost reluat, după ce, pe 3 iulie 2019, Curtea Constituțională a stabilit că există un conflict între Parlament și ÎCCJ și a anunțat că vor fi rejudecate toate dosarele de la Înalta Curte în primă instanță care nu au devenit definitive până pe 23 ianuarie 2019.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.